Genel Sağlık İltihap Nedir

İltihap Nedir

22.11.2013 - 23:08 | Son Güncellenme:

İltihap (enflamasyon, yangı) vücudun bağışıklık sisteminin belli bir bölgede aktif olduğunun bir işaretidir.

İltihap Nedir

İltihap (enflamasyon, yangı) vücudun bağışıklık sisteminin belli bir bölgede aktif olduğunun bir işaretidir. Beyaz kan hücreleri bir enfeksiyonla savaşmak için bir bölgeye gitmek için, bölgenin şişmesine ve genelde hassaslaşmasına neden olan bir dizi kimyasal salgılarlar. Enfeksiyonun dışarıdan görünen işaretleri nerede olduğuna bağlıdır ama bölge dokununca sıcak, sert ve şişkin olabilir.

Eklemler iltihaplandığında hareket etmek zorlaşabilir, sert ve hassas olabilirler. Harekete ağrı eşlik edebilir ve uç durumlarda şişme yüzünden eklemi oynatmak imkansız hale gelebilir. Başka bölgeler iltihaplandığında cilt renginde kırmızılığın yanı sıra o bölgede fark edilir bir sıcaklık olabilir.
Ağır bir enfeksiyon ve bağışıklık sistemi tepkisiyle birlikte, sınırlı belirtilerin yanı sıra başka belirtiler de olabilir. Kişi ağrı hissedebilir ve vücut kasları yorgun, hassas hale gelebilir. Büyük bir bağışıklık sistemi tepkisiyle birlikte yorgunluk ve tam enfeksiyon alanının ötesine yayılan bir ateş olabilir.

Eklemlerde iltihap oluştuğunda artrit olarak bilinen ağrılı rahatsızlığa neden olabilir. Bu genelde, bağışıklık sistemi aşırı tepki gösterdiğinde ve sağlıklı dokulara zarar verdiğinde (otoimmün bozukluk diye bilinen bir durum) gerçekleşir. Bu bozukluklar bir dizi farklı şekil alabilir ve bağışıklık sisteminin nereye saldırdığına bağlı olarak vücutta sorunlar yaratabilir. Örneğin, kalın bağırsakta iltihap ve şişme meydana gelip sindirim sisteminin işlevini engellerse kolit meydana gelir.

Pek fark edilir olmayan ama potansiyel olarak tehlikeli olan hafif bir iltihap türü de vardır. Aterojenez, kişinin atardamarlarında meydana gelen bir tür iltihaptır. Sigara içme gibi davranışlar ve yüksek tansiyon gibi rahatsızlıklar atardamarlarda bu iltihabın meydana gelme ihtimalini artırır. Meydana geldiğinde damarları daraltır ve kan akışını zorlaştırır. Sonuç olarak, tortular oluşabilir ve kişiyi kalp hastalığı riski altına sokabilir.

Şişmenin yeri ve türüne bağlı olarak kişiler çeşitli şekillerde tedavi edilir. İltihap önleyici ilaçlar şişme bölgelerinin inmesine yardımcı olabilir. Hafif streoidlerin bazı türleri vücudun tedaviye yanıtını hızlandırmak için reçete edilebilir. Bazı vakalarda, ağrı başka ilaçlarla kontrol edilebilir veya iltihaba neden olan rahatsızlığı ortadan kaldırmak için özel bir tedavi olabilir.
Pankreatit

Yazarlar