Genel Sağlık İş makinelerini izlemeyi neden seviyoruz? Cevabı aslında kafamızın içinde!

İş makinelerini izlemeyi neden seviyoruz? Cevabı aslında kafamızın içinde!

07.09.2023 - 15:57 | Son Güncellenme:

Uzman Klinik Psikolog Özgenur Taşkın, özellikle sosyal medyada esprili bir dille 'milli sporumuz' olarak anılan iş makinesi izleme zevkine değinerek neden bu kadar çok sevildiği hakkında daha önce pek de fark edilmeyen önemli bilgiler paylaştı.

İş makinelerini izlemeyi neden seviyoruz Cevabı aslında kafamızın içinde

Sosyal çevremizde iş makinesi izlemekten keyif alan birçok kişiye denk gelebiliyoruz. Üstelik bu durum yalnızca Türkiye'ye özgü değil, dünyada da birçok yerde iş makinesi izlemekten özel bir keyif alan pek çok kişi var. Peki bunun ardında hangi psikolojik sebepler yatıyor olabilir? Uzman Klinik Psikolog Özgenur Taşkın, özellikle sosyal medyada esprili bir dille 'milli sporumuz' olarak anılan iş makinesi izlemeye dair birçoğumuzun farkında olmadığı önemli bilgiler paylaştı.

Haberin Devamı

İş makinelerini izlemeyi neden seviyoruz Cevabı aslında kafamızın içinde

GÜÇ VE HAKİMİYET SIKLIKLA KARŞIMIZA ÇIKIYOR

Güç ve hakimiyet gibi kavramlar birçok kişinin hayatında önemli bir yere sahip. Bu kavramlara kimileri maddi kimileri ise manevi anlamlar yüklese de sonuç değişmiyor; güç ve hakimiyet, gündelik yaşantımız içinde sıklıkla karşılaştığımız kavramlar oluyor.

Uzman Klinik Psikolog Özgenur Taşkın, güç ve hakimiyete sahip olmanın bizler için büyük anlamlar ifade eden durumlardan biri olduğunu söyleyerek içimizdeki kontrol duygusuna değindi. Taşkın, şunları söyledi:

"İnsan, eski çağlardan bugüne kadar olayları ya da diğer insanları kontrol etme iç güdüsüne sahip. Bizler için çok büyük bir anlam ifade eden durumlardan biri de güç ve hakimiyete sahip olmak. Pozitif dürtülerimiz olduğu gibi diğer bir tarafta da tahrip etme, yıkma ve kontrol etme iç güdülerimiz var."

SOSYAL ÇEVREMİZDE SIK SIK GÖRÜYORUZ

Yıkma ve tahrip etme duygusunun çocukluktan itibaren gelebildiğinin altını çizen Uzman Klinik Psikolog Özgenur Taşkın, "Üst benliğin oluştuğu çocukluk yılarında bebeklerin oyuncaklarını parçalaması aslında bu dürtünün dışa vurumu olarak nitelendirilir. Bu olumsuz dürtüler fiziksel aktivitelerle de dışarı atılabilir. Bu aktiviteler dans ve spor olabilir" diye konuştu.

Haberin Devamı

Günlük hayatta sosyal çevremizde sıklıkla rastladığımız iş makinelerini toplum olarak çok sevdiğimizi söyleyen Taşkın, şöyle devam etti:

"İtiraf etmeliyiz ki iş makinelerini izlemeyi birçoğumuz çok seviyoruz. Yoldan geçerken inşaat sahasına denk gelince durabiliriz, hatta bir de iş makineleri çalışıyorsa çok daha fazla dikkat çekebilir."

İş makinelerini izlemeyi neden seviyoruz Cevabı aslında kafamızın içinde

ADINA 'UMARELL' DENİLİYOR

Türkiye'de iş makinesi izleme alışkanlığının ciddi boyutlara geldiğini vurgulayan Uzman Klinik Psikolog Özgenur Taşkın, bunun için bazı belediyelerin şantiye izleme alanları bile oluşturduklarına dikkat çekti.

İş makinesi izlemekten zevk almanın yalnızca Türkiye'de değil örneğin İtalya gibi başka ülkelerde de yaygın olduğuna değinen Taşkın, bu duruma 'Umarell' adı verildiğini söyledi. Taşkın, bu sözcüğün anlamını şöyle açıkladı:

"Umarell, Bologna lehçesinde emeklilik yaşındakilerin inşaat veya yol yapım çalışmalarını elleri arkada izlemeleri ve istenmeyen tavsiyelerde bulunmalarına atıf yapan modern bir sözcük."

'BASTIRDIĞIMIZ DÜRTÜLERİ TATMİN EDEBİLİYORUZ'

"İş makinelerini izlemek dopamin salınımı, dikkat odaklanması, görsel ve işitsel uyarım, rutin ve rahatlatıcı etki, ilgi ve merak konusunda bizi destekleyebilir" diyen Uzman Klinik Psikolog Özgenur Taşkın, "İş makinelerini izlerken de farkında olmadan kendimizi onların yerine koyarak bastırdığımız bu dürtüleri tatmin edebiliyoruz" diye konuştu.

Yazarlar