15.02.2012 - 00:00 | Son Güncellenme:
Cazip pazar, modern Türkiye...
Işık Üniversitesi’nin bünyesinde düzenlenen “Moda Günleri” kapsamında düzenlenen ilk oturum; Orka Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Orakçıoğlu yönetiminde, Beymen Marka İletişim Direktörü Ferhan İstanbullu, Mavi Jeans Marka Pazarlama Müdürü Serpil Berkan, Harvey Nichols Satın Alma ve Operasyon Direktörü Simge Telman, Louis Vuitton İletişim Müdürü Aytül Fıratoğlu ve Adidas Marka Pazarlama Müdürü Özlem Onay Ardıyok ile gerçekleşen 'Cazip Pazar, Modern Türkiye'ydi. Panelde Türkiye ve global pazarda Türkiye’nin gelişimine yönelik bilgiler verildi.
Moda dünyasının günümüz şartlarında içinde bulunduğu gelişimi, uzun süredir takip ettiğimiz günlerde, gelişim sürecinde yapılan organizasyonlar, markaların tanıtım aşamaları, tasarımcıların koleksiyonları, tasarımcıların kişiliklerini ve düşüncelerini algılayabilmemiz adına, önemli bir adım olarak görülmekte. Gelişen teknoloji sayesinde, kültürel ve sosyal alanda kendilerine entellektüel bir ayırım yaratan tasarımcılar, kitleleri belirledikleri ve başlattıkları trendler ile etkilemeye hızla devam ediyor.
Moda sektöründe ve global dünyada, gelenekselleşmiş markaların Türkiye pazarına girişleri ve Türkiye’de olduğu kadar dünya pazarında da etkili olma yolunda emin adımlarla ilerlemeleri, kabul edilebilir markaları yaratabilmek ve tanınmalarını sağlamak ciddi yatırım gerektiren çalışmalar sonucunda oluşabilen bir durum olarak değerlendiriliyor.
Dünya pazarında yer edinebilmek için belirli riskler alan isim ve markalar, çalışma standartlarını kendi bünyelerine özgü stratejilerle belirliyor. Ünlü yıldızların kullanıldığı reklam tanıtımları, kültürel ve sosyal alanda toplulukların dikkatini çekebilecek koleksiyonlar ve tek ürünler tasarlayarak, sektör içinde gelişim göstermek, emin adımlarla ilerlemek temel kural oluyor.
Markalar, gerek Türkiye, gerek global pazarda gelişim gösterirken cazip pazar arayışı yerine, cazip müşteri arayışında oluyor. Türkiye’de müşterilerine özel üretimler yapan yerel markalar göz önünde bulundurulduğunda, global pazarda adını duyurmak isteyen markalar tamamen bu stratejiden yola çıkarak müşterinin tarzına ve özelliklerine göre koleksiyonlar hazırlayarak farklılık yaratıyor. Markaların cazip pazarda müşteriyi anlama ve doğru ürün satmak adına geliştirdiği bu strateji, global pazardan gelen markalar arasından ayrılarak, kendi hedef kitlesine direk hitap etmesini sağlıyor.
Türkiye pazarından global dünyaya açılan markalar ve tasarımcılar sayesinde yabancı ve dünya çapında ün kazanan markalar daha cesur davranarak, Türkiye pazarında kendilerine yer edinmeye başlıyor. Uluslararası markaları bünyesinde toplayan yerel kuruluşlar, kendi üretimlerinin dışında, Türkiye pazarında yer verdikleri markaların isimlerini tanıtma imkanı sağlıyor. Türkiye pazarındaki tüm yerel ve yabancı markalar, bünyelerinde oluşturdukları müşteri kitlesine yönelik çalışmalar yaparak sektör içinde kabul edilebildiklerini göstermiş oluyor.
Dünyaca ünlü markaların Türkiye pazarında olması Türkiye’nin galobal sektörde tanınması için oldukça önemli bir olgu olarak değerlendiriliyor. Türk ve dünya markalarının kampanyalarında kurguladıkları hikayeler kadar, kültürel olgulara yönelik çalışmaları, dünyaca ünlü starları seçmeleri ve sosyoekonomik değerleri göz önünde bulundurmaları, moda sektöründe rekabetin artmasını, gün geçtikçe kaliteli işlere imza atılmasını sağlıyor.
Türkiye’nin yerel markalarının, dünya markaları ile global pazarda yarışıyor olması, kaliteli üretimlerin ve sektör içinde bilinçli çalışmaların yapıldığının kanıtı olarak gösteriliyor.
Dünyaca ünlü markaların ve tasarımcıların tatlı bir rekabetin içinde oldukları Türkiye ve global pazar içinde, bu isimlerin tamamen tüketiciye yönelik kaliteli üretimlerle ve tanıtımlarla, başarılı kampanyalar sunmaya devam ederek ve gelecekte sektörün daha da güçlenmesine katkıda bulunacakları, kitleler tarafından benimsenilen bir oluşum haline gelmiş bulunuyor.