Yaşam İstanbul’un su umudu Melen’den su gelmiyor

İstanbul’un su umudu Melen’den su gelmiyor

21.08.2008 - 01:23 | Son Güncellenme:

İstanbul’un su sorununa Melen Çayı Projesi de çözüm olmadı. Melen Çayı’nı besleyen derelerin kurumaya yüz tutması üzerine İstanbul’a su pompalanması durduruldu

İstanbul’un su umudu Melen’den su gelmiyor

Yaz aylarında bölgede yaşanan kuraklık nedeniyle Melen’i besleyen Evcil ve Çamdağ derelerinde su seviyeleri azaldı. İstanbul’a su pompalamak amacıyla Sakarya’nın Kocaali ilçesine bağlı Ortaköy beldesinde Melen Çayı üzerinde Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından yaptırılan regülatörün bulunduğu alanda bir ay öncesine kadar 50 kodda olan su seviyesi 01 koduna düşünce pompalar geçen hafta sonunda durduruldu.
Melen Projesi’ni gerçekleştiren firma, bunun üzerine pompaları bakıma aldı ve yarım kalan inşaatları tamamlama çalışması başlattı.
Firma çalışanları, 5 pompanın bulunduğu regülatördeki su kanallarında yarım metreye ulaşan çamur tabakasını temizledi. Temizleme ve bakım çalışmalarının hafta sonuna kadar süreceği belirtildi.
Son olarak geçen hafta Melen’den İstanbul’daki Ömerli Barajı’na su gönderildiğini belirten firma yetkilileri, “İlk günlerde 5 pompa çalışıyordu. Ancak su seviyesi azalınca önce iki pompaya, ardından da tek pompaya düştü. Tek pompa ile İstanbul’a saniyede 1.7 metreküp su gönderiyorduk. 5 pompa çalışırken de 8.5 metreküp su gönderiliyordu” dedi.

Çöplüğe dönüştü
DSİ yetkilileri, Melen’de 10 günde toplanan suyun, İstanbul’un bir günlük su ihtiyacını karşıladığına dikkat çekerek “Hafta sonuna kadar İstanbul’a su gönderilmeyecek” diye konuştu.

İSKİ: Pompa bakımı
Melen’den İstanbul’a su verilmemesiyle ilgili olarak İSKİ yetkilileri ise şunları söyledi: “Melen suyunu Ömerli Barajı’na pompalayan Ağva’daki pompalar 10 gün süreyle bakıma alındı. Bu bakım süresince Melen’den İstanbul’a su verilemeyeceğini İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da geçtiğimiz haftalarda açıklamıştı. Arıza yok, bakım var.”
Bu arada, Melen’i besleyen derelerin yataklarının havzadaki köylüler tarafından çöplüğe dönüştürüldüğü görüldü. 

Proje, 30-40 yıllık su sorununu çözecekti!
Hayal kırıklığı yaratan Melen suyu projesinin yapımına 2001 yılında başlanmıştı. Projenin 2 Aralık 2007’deki açılış töreninde konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, “Bu projeyle 4 milyon İstanbullu suya kavuşuyor” demişti.
Önceki senelerdeki susuzluk tedirginliğinin bir daha yaşanmayacağını söyleyen Erdoğan, “Güncel sorunu çözmenin yeterli olmadığını biliyoruz. Biz 30-40 yıllık su sorununu çözecek projeler üzerinde kafa yoruyoruz” diye konuşmuştu.
Ömerli Barajı’na getirilen suyu Avrupa Yakası’na taşımak için İstanbul Boğazı’na döşenen 1830 metre boyundaki boru hattının açılışı için de geçen şubat tören yapılmıştı.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da törende konuşmasında, “Bu yönetim, bu anlayış İstanbul’u susuz bırakmadı ve bırakmaz” açıklamasını yapmıştı.

Yazarlar