Aile İyilerin kötülerle mücadelesi çocuklara neler öğretiyor?

İyilerin kötülerle mücadelesi çocuklara neler öğretiyor?

29.12.2021 - 18:44 | Son Güncellenme:

Çocuk edebiyatına dahil olan kitaplarda, iyi karakterlerin yanı sıra kötü karakterler de yer alıyor. Hikâyelerin geneli, çoğunlukla bu zıt karakterlerin, karşılıklı mücadeleleri ile geçiyor. Peki kitapları okuyan çocuklar, iyi ve kötü karakterlerden neler öğreniyor? Kötü karakterlerin eylemleri çocuk okurlara zarar veriyor mu? Çocuk Edebiyatı Yazarı Zerbeliz Esra Avgören açıkladı.

İyilerin kötülerle mücadelesi çocuklara neler öğretiyor

Çocuk Edebiyatı Yazarı Zerbeliz Esra Avgören, "Çocuklara okuma alışkanlığı kazandırmak için doğru kitabı seçmek çok önemli. Kitapta iyi karakterlerin yanında, kötü karakterlerin de yer alması, hikayeyi sürükleyici hale getirir. Genellikle hikâyelerde ilginç ve akılda kalan noktalar, kötü karakterler üzerinden verilir. Bu nedenle iyi karakterler ile kötü karakterlerin savaşı, olayı sıkıcılıktan kurtararak eğlenceli ve heyecanlı hale getirir. Bu da çocuğun okuma isteğini artırır" dedi.

Haberin Devamı

ÇOCUKLARA BÜYÜK DERSLER VERİYOR

Zerbeliz Esra Avgören, "Çocuk kitapları, çocuklara hayatın ta kendisini öğretmek için muhteşem bir araçtır. Çocuk okurlar, hikâyelerdeki karakterlerden ve eylemlerinden çok şey öğrenirler. İyi karakterlerden dürüstlük, cesaret, erdem, iyi niyet, yardımseverlik, merhamet, sevgi, olumsuzluklara karşı mücadele etme gibi kavramları öğrenirken, kötü karakterler sayesinde de dünyamızda bazı kötülüklerin, tehlikelerin var olduğunu, insanları ezmenin, adaletsizliğin, yalan söylemenin, hak yemenin, saygısızlık ve sevgisizliğin sonunda hep kaybettiğini öğrenirler. Özetle, çocuklar iyi ve kötü karakterlerin yaşadıklarından ve yaşattıklarından bazı dersler çıkarırlar" diye konuştu.

Haberin Devamı

İyilerin kötülerle mücadelesi çocuklara neler öğretiyor

'KARAKTERLERLE ÖZDEŞİM KURABİLMELİ'

Avgören, "Çocuklar için yazılan kitaplarda, yaratılan karakterler ve hissettirilen duygular, gerçek hayatta karşılığı olan örneklerden olmalı. Çünkü okuduğu kitapta, çevresindeki karakterlerin benzerini gören çocuk, kitapla daha kolay özdeşim kurabilecektir. Kitaplarda yaratılan karakterlerin seçiminde sınır yoktur. Herkes ve her şey kitabın kahramanı olabilir. Bu nedenle yaratılan iyi ve kötü tüm karakterler, kitabı okuyan çocukların öz güvenini geliştirecek, onu kahramanla özdeşim kurmaya itecek özelliklerde olmalı. Çünkü kitaptaki kahramanlarla özdeşim kuramayan çocuk için kitap okuma verimi azalabilir. Bu nedenle çocuğun okuduğu kitap ona öğretirken ona aynı zamanda heyecan, eğlence gibi duyguları da yaşamalıdır" yorumunda bulundu.

KİTAPLAR SAYESİNDE YAŞAYARAK ÖĞRENİYORLAR

"Gerçek hayatta öğüt vererek, sözlü anlatarak çocuklara aktardığımız bazı doğruları, kitap karakterleri çocuğa çok daha etkili bir şekilde öğretebilir" diyen yazar Zerbeliz Esra Avgören, sözlerine şöyle devam etti:

"Çocuklar, olumlu duyguları, toplumda doğru olarak kabul gören birçok eylemi, insan olmanın zorunlu kıldığı onurlu davranışları kitaptaki olay örgüsü sayesinde adeta yaşayarak öğrenirler. Çocuklarımıza dünyanın iyi bir yer olduğunu, insanları sevmenin kişinin kendisine sağladığı faydaları, başkalarına yardımcı olmanın verdiği huzuru, doğruyu, ahlakı, erdemi, dürüstlüğü, kahramanlığı öğretmek istiyorsak doğru hikayelerden faydalanarak, onlara kitap okuma alışkanlığı kazandırarak bunu sağlayabiliriz. Çünkü kitaplar, eğlenceli bir biçimde öğrenmenin en güzel aracıdır."

Yazarlar