Sağlık Kabus Bozukluğu Nedir, Neden Olur? Sürekli Kabus Görmek Nasıl Önlenir, Nasıl Geçer?

Kabus Bozukluğu Nedir, Neden Olur? Sürekli Kabus Görmek Nasıl Önlenir, Nasıl Geçer?

05.03.2021 - 16:15 | Son Güncellenme:

Kabuslar, korkulu ve kötü rüyalardır. Kişinin korku ile uyanmasına neden olan rüyalar, beynin REM bölümünde meydana gelir. Kabuslar, yaşadığınız travmaların, korkularınızın ve yaşadığınız kötü olayların yansımasıdır. Uykunuzun ve duygularınızın doğal bir bölümü, gerçek hayatınızın yansımalarından oluşur. Kabus bozukluğu nedir, neden olur? İşte, tüm detaylar.  

Kabus Bozukluğu Nedir, Neden Olur Sürekli Kabus Görmek Nasıl Önlenir, Nasıl Geçer

Her insan zaman zaman korku dolu kabuslar görebilir. Kabus oluşumuna neden olan ve en sık karşılaşılan olaylar korku, kaygı, öfke, tiksinti, utanç içerir.

Haberin Devamı

 

 Kabus Bozukluğu Neden Olur?

 

 Kabus bozukluğu, pek çok nedenden kaynaklanabilir. Bunlardan bazıları ise,

 

Kaygı ve Stres Yapmak: Kaygı ve stres genellikle kötü olaylar sonucunda meydana gelir. Bu durumlar da kabusa neden olabilir. Yaşanan çok ameliyat, kaza gibi önemli olaylar ya da önemli kayıplar kabus görmenize yol açabilir. Aynı zamanda cinsel ya da fiziksel istismara uğrayan kişilerde ve travma sonrası stres bozukluğu yaşayan kişilerde de kabuslar sıkça görülür.

 

Acı ve Baharatlı Yiyecekler: Hangi yiyecekleri ne zaman tükettiğiniz rüyalarınızı önemli ölçüde etkiler. Acı ve baharatlı yiyecekler metabolizma faaliyetlerini ve vücut sıcaklığını arttırır. Bu da uykuda yeterince rahat edemememize neden olur. Aynı zamanda yatma vaktinden kısa bir süre önce yemek yemek genelde kabus görmeye neden olabilir.

Haberin Devamı

 

Yiyeceklerdeki Yağ Oranı: Ne kadar çok yağlı yemek yenirse kabus görme oranı da bir o kadar artar. Aynı zamanda yapılan araştırmalar sonucunda organik beslenen kişilerin abur cubur tüketen kişilere göre daha az kabus gördüğü tespit edilmiştir.

 

Alkol: Alkolün kısa süre içinde uykuya dalmanıza etkisi olacağı biliniyor. Fakat aynı şekilde erken uyanmaya da neden oluyor. Alkolün fazla tüketilmesi, kabus görmeye neden olur. Aynı zamanda kabuslar alkolü bırakan kişilerde çok sık görülür.

 

İlaçlar: Antidepresanlar, uyuşturucular, yatıştırıcılar, sigara bıraktırma için kullanılan çeşitli ilaçlar kabusa sebep neden olabilir.

 

Sürekli Kabus Görmek Nasıl Önlenir ve Nasıl Geçer? 

 

 Kabus görmeyi engellemek için kabusun kaynağını bulmak gerekir. Kişi yatmadan önce uzun bir süre yemek yememeye yağlı, baharatlı ve acı yiyeceklerden uzak durmaya dikkat etmelidir. Sürekli kabus gören kişinin ilaçları gözden geçirilmeli ve gerekli durumlarda psikolojik yardım alması sağlanmalıdır.



Yazarlar