Sağlık Kafada Karıncalanma Nedir, Neden Olur? Başta Karıncalanma Nasıl Geçer?

Kafada Karıncalanma Nedir, Neden Olur? Başta Karıncalanma Nasıl Geçer?

05.03.2021 - 15:33 | Son Güncellenme:

Kafada karıncalanma nedir, neden olur? Başta karıncalanma nasıl geçer? Kafada karıncalanmanın sebepleri arasında neler vardır? Kafada karıncalanma sorununun çözümü var mıdır? Sizin için tüm detayları ile derledik. Vücudun bir bölgesindeki karıncalanma, uyuşma, yanma ve azalmış his (aşağı yukarı belirgin anestezi) parestezi denen şeyin bir parçasıdır. Duyarlılıktaki bu değişiklik çoğu zaman hoş değildir ve bazen ağrıya eşlik edebilir. Yüzü etkilediklerinde genellikle tek taraftadır.

Kafada Karıncalanma Nedir, Neden Olur Başta Karıncalanma Nasıl Geçer

 

 

 Kafada Karıncalanma Nedir?

Haberin Devamı

 

 Parestezi, bu karıncalanma hissini ifade eder. Deri yüzeyinde oluşur ve vücudun bir bölümünü istila eden kol ve bacaklarda uyuşma, yanma veya karıncalar hissi verir. Karıncalanma genellikle ekstremitelerde (parmak uçları, kafa, ayak parmakları), perioral veya perianal veya genital bölgede, özellikle de innerve bölgelerde oluşur.

 

 Bunların çoğu ciddi değildir, örneğin bir sinir sıkıştırıldıktan sonra hassasiyetin yeniden ortaya çıkmasına işaret eden karıncalanma hisleridir. Karıncalanma ayrıca hipogliseminin bir belirtisi olabilir. Bu sefer solukluk, terleme, çarpıntı, titreme, genel bir halsizlik hissi eşliğinde beynin şekerden yoksun olduğunu ortaya koyar.

 

 Karıncalanma Neden Olur?

 

 İnme durumunda (beynin bir kısmında ani irigasyon eksikliği), karıncalanma, dolaşım yetmezliğine bağlı anevrizma rüptürünün uyarı işaretlerinden biri olacaktır. Bu duyusal tezahürlere konuşma güçlüğü, eli bırakma, görme bozuklukları, şiddetli baş ağrıları gibi gerileyen dönemler eşlik eder. Genelde etkilenenler üst ekstremitelerdir. 

Haberin Devamı

 

 Yüzdeki herhangi bir olağandışı his bir uyarı işaretidir. Bazen neden açıktır ve travma, enfeksiyon veya diş problemiyle ilgilidir. Diğer durumlarda, çoğu zaman birkaç semptomla ilişkilendirilen bir patolojidir.

 

 Başta Karıncalanma Nasıl Geçer?

 

 Bazı semptomlar sizi danışmaya yönlendirmelidir. Karıncalanmanız tekrarladığında (48 saatten fazla), birkaç gün veya hafta sonra tekrar ortaya çıkarsa; zamanla devam ederse doktora danışmalısınız. 

 

 Küçük ipuçlarını ekarte ettikten sonra sizi bir nöroloğa yönlendirebilecek olan doktorunuzla konuşmak en iyisidir. İkincisi, tam bir klinik muayene (reflekslerin kontrolü, duyarlılık muayenesi, ellerin itici gücünün testi) gerçekleştirecek ve gerekli görürse ek muayeneler isteyebilir. 

 

 Daha sonra bulunan patolojiye bağlı olarak pratisyen hekim veya uzman tarafından bir tedavi başlatılacaktır. Bu tespit edilirse, tedavisi parestezinin iyileştirilebildiği ölçüde azaltılmasına veya ortadan kalkmasına izin verir. Bu tedavi edilebilir nedenlerin dışında semptomların tedavisi de yapılabilir. 

Yazarlar