Püf Noktası Kalem Aşısı Nasıl Yapılır? Kalem Aşısı Ne Zaman Yapılmalıdır?

Kalem Aşısı Nasıl Yapılır? Kalem Aşısı Ne Zaman Yapılmalıdır?

05.06.2021 - 16:11 | Son Güncellenme:

Ağaçlar için kalem aşıları büyük bir öneme sahiptir. Özellikle göz aşısı yapılamayacak olan ağaçlar için uygulanır. Peki kalem aşısı nasıl yapılır? Kalem aşısı ne zaman yapılmalıdır? İşte bu aşı hakkında merak edilenler.

Kalem Aşısı Nasıl Yapılır Kalem Aşısı Ne Zaman Yapılmalıdır

 Kalem aşısı için 2-3-4 göz bulunan bir dal (Kalem) parçası kullanılır. Üzerinde birkaç göz bulunması ile beraber sürgünden ayrılmış bir parçadır. Bu parça kullanılmak ile beraber belli aşamalar doğrultusunda kalem aşısı gerçekleştirilir.

Haberin Devamı

 Kalem Aşısı Nasıl Yapılır?

 Daha çok sıcakların 10 santigrat derecenin üzerine çıktığı zamanlarda kalem aşısı yapılır. Bitkinin ilgili yeri tespit edildikten sonra belli noktasından kesim yapılır. Bitki bu kesim yerini bir yara olarak algılar ve doğal yönden iyileştirmeye başlar. Tam bu noktada kullanılacak olan kalem yerleştirilmek suretiyle bitki ile kaynaştırılır. Bu sayede kalem aşısı ile beraber bitki arzu edilen niteliklere ulaşır ve daha sağlıklı şekilde büyür.

 Kalem Aşısı Ne Zaman Yapılmalıdır?

 Kalem aşısı genel olarak toprağın uyanmaya başladığı zamanlarda uygulanır. Sıcaklığın 10 santigrat derecenin üzerine çıktığı dönemde, anaç bölgesinde kambiyum organların gelişmeye başladığı zaman gerçekleşir.

Haberin Devamı

 Kambiyum dokuları ise bitkinin gelişmesini ve hücrelerin daha güçlü hale gelmesini sağlamaktadır. Böylece bitki daha güçlü şekilde gelişir ve istenilen noktaya gelir. Belli dönemlerde uygulanan kalem aşısı birçok farklı bitki için ele alınmaktadır. Bitkiler için oldukça yararlı ve faydalı bir uygulama olduğunu bu noktada dile getirmek mümkün.

Yazarlar