01.04.2021 - 10:39 | Son Güncellenme:
Kalp krizi genel olarak kalbin farklı şekilde çalışmasına neden olur. Kalbi besleyen koroner damarların tıkanması sonucunda kalp krizi meydana gelir. Bu tıkanmanın sonucunda kalp damarlarının zarar görmesi kalp krizi geçiren kişiyi etkiler. Bu bakımdan kalp krizi geçirme süresi kişiden kişiye göre değişir.
Kalp Krizi Ne Kadar Sürer?
Kalp krizi genel olarak halk arasında kısa sürdüğü düşünülmektedir. Bu durum tamamen yanlıştır. Bazı kalp krizleri etkinliğine bağlı olarak saatlerce sürebilmektedir. Gerekli müdahaleler yapılmadan da kalp krizinin geçmesi çok mümkün olmayabilir. Fakat kalp damalarının tıkanıklık durumu da bu süreyi tekiler.
Eğer kalp tam tıkanmamış ise bu süre kısalmaktadır. Yaklaşık olarak on ila on beş dakika da sürebilir. Bu sürede de şiddetli bir göğüs ağrısı olur. Bu belirtilerin ortaya çıkmasından itibaren gerekli önlemler alınmalıdır. Bu sayede tekrar olmasını engeller. Hatta tekrar olabilecek kalp krizini süresinin kısalması da sağlanabilir.
Kalp Krizi Geçiren İnsan Nasıl Hisseder?
Kalp krizi belirti olarak çok çeşitli olabilmektedir. Bunun en büyük belirleyicisi de kalp krizinin şiddetidir. Yani kalp damarlarının ne kadar tıkalı olduğu durumudur. Kalp krizi geçiren bir kişi ilk olarak şiddetli bir göğüs ağrısı hisseder.
Göğsün üstüne bir baskı yapılıyormuş gibi hissedildiği de bilinmektedir. Bu ağrı herhangi bir fiziksel müdahale ile geçmez. Aynı zamanda ağrı göğüsten çıkıp farklı yerlere de gidebilir. Kol, karın ve hatta boyuna kadar bu ağrı gelebilir.
Kol uyuşması da bir başka kalp krizi hissidir. Ani gelen kol uyuşmalarına bağlı olarak kalp krizi gözlenmesi muhtemeldir. Kol uyuşması parmaklara kadar da vurabilir. Sol el parmaklarının durduk yere uyuşması durumundan kalp krizi geçirme ihtimali daha yüksektir.