Sağlık Kan Değerleri Anlamları Nelerdir? Kan Tahlilindeki Değerler Ne Anlama Geliyor?

Kan Değerleri Anlamları Nelerdir? Kan Tahlilindeki Değerler Ne Anlama Geliyor?

17.09.2021 - 20:34 | Son Güncellenme:

Tam kan sayımı, diğer adıyla hemogram olarak biline bir işlemdir. Kırmızı kan hücrelerinin, beyaz kan hücrelerinin, eritrosit hacminin, hemoglabin konsantrasyon sayılarının kan içerisinde ne kadar bulunduğunu gösteren bir parametre olarak bilinir. Bu sonuçlar belli başlı testler sonucunda belirlenir. Bazı kısaltmalar sonucunda bu değerlerin anlamlarına ulaşılır. Pek çok nedene bağlı olarak değişen durumlar olarak bilinir. İşte, merak edilen tüm detaylar.

Kan Değerleri Anlamları Nelerdir Kan Tahlilindeki Değerler Ne Anlama Geliyor

Tam kan sayımı, kan içerisinde yer alan değerlerin testler sonucunda göz önünde bulundurulması ve öğrenilmesi anlamına gelir. Bazı tedavilerde de kullanılan bir test yöntemi olup, çeşitli hastalıkların belirlenmesinde kullanılan bir işlemdir. 

Haberin Devamı

 

 Kan Değerleri Anlamları Nelerdir?

 Kan değerleri ve anlamları şu şekilde sıralanabilir:

  1. WBC: Beyaz kan hücresi anlamını taşır. Vücut içinde savunma ve bağışıklık için olması gereken hücrelerin kan içerisinde ne kadar bulunduğunu gösteren bir testtir. Kan içerisinde dolaşan bu hücreler kemik iliğinde de üretilmektedir. Lenf sistemi gibi diğer vücut dokularında da çokça bulunur. Bu hücrelerin miktarı 4.000-11.000/mm3 olarak bilinir. Ortalama olan miktarı ise 7.000/mm3 olarak bilinir. 
  2. RBC: Bu kanda yer alan kırmızı kan hücresi yani eritrositlerin anlamını taşır. Doku ile akciğer arasındaki oksijen taşıma görevini yapan hücrelerin miktarını gösteren hücrelerdir. 
  3. HCT: Kırmızı kan hücrelerinden meydana gelen kanın hacimce oranı anlamına gelir. Bu, yüzde olarak ifade edildiği bilinir. 
  4. PLT: Trombosit olarak da adlandırılan bu pulcuklar, kanın pıhtılaşmasını sağlar. Normal değeri 50.000 ila 400.000 arasındadır. 

 

 Kan Tahlilindeki Değerler Ne Anlama Geliyor?

 Bu testin sonuçları ise şu şekilde sıralanır:

  1. Kırmızı kan hücresinin sayımı, hematokritin ve hemoglobin sonuçlarından meydana gelir. Normalden düşük bir sonuç çıkarsa anemi olması yüksek bir ihtimaldir. Normalden fazla sayıda varsa ise kalp hastalığı gibi rahatsızlıklara işaret olabilir.
  2. Beyaz kan hücreleri normalden düşük çıktığı zaman, kemik iliği ya da otoimmün bir bozukluk sebebi olabilir. Normalden yüksek olduğu zaman ise iltihaplanma, bağışıklık sistemindeki bozukluk, enfeksiyon gibi sorunlar olduğunu gösterir. 
  3. Normalden yüksek ya da normalden düşük trombosit sayısı belirlenmişse tıbbi bir duruma işaret olduğu anlamına gelir. İlaçtan kaynaklanabilen bir durum olduğu da bilinir. 
Yazarlar