Sağlık Kan Pulcukları (Trombositler) Nedir? Trombosit Değerleri Ne Anlama Gelir?

Kan Pulcukları (Trombositler) Nedir? Trombosit Değerleri Ne Anlama Gelir?

07.04.2021 - 12:01 | Son Güncellenme:

Muhtemelen daha önceden "Trombosit" kelimesini duymuşsunuzdur. Vücudumuz için oldukça önemli bir rol üslenen bu parçacıklar hakkında daha fazlasını sizler için derledik.

Kan Pulcukları (Trombositler) Nedir Trombosit Değerleri Ne Anlama Gelir

 Trombositler, kanamayı ve morarmayı kontrol etmeye yardımcı olan, kanda dolaşan küçük, renksiz, disk şeklindeki parçacıklardır. Plazmada pıhtı oluşturan ve yaranın iyileşmesine izin veren bir maddeyi aktive ederler.

Haberin Devamı

 Kan Pulcukları (Trombositler) Nedir?

 Kan hücrelerimizin en küçüğü olan trombositler ancak mikroskop altında görülebilir. Aktif olmayan formlarında tam anlamıyla küçük tabaklar şeklindedirler. Kan damarı hasar gördüğünde bir sinyal gönderir. Trombositler bu sinyali aldıklarında, bölgeye giderek ve "aktif" oluşumlarına dönüşerek yanıt verirler. Trombositler, kırık kan damarıyla temas etmek için uzun dokunaçlar oluşturur ve ardından bir örümceğe ya da ahtapotlara benzerler.

 Trombositler kanamayı kontrol etmeye yardımcı olduğu için kalp cerrahisi hastaları, yanık hastaları, organ nakli hastaları, kemik iliği nakli hastaları, kaza kurbanları, prematüre bebekler ve özellikle kanser hastaları için çok önemlidir. Aslında kanser, Trombosit transfüzyonuna ihtiyaç duyan bir numaralı hasta grubudur. Bazı tedaviler anemiye ve Trombosit kaybına neden olabilir.

Haberin Devamı

 Trombosit Değerleri Ne Anlama Gelir?

 Normal bir trombosit sayısı, mikrolitre kan başına 150.000 ila 450.000 trombosit arasında değişir. 450.000'den fazla platelete sahip olmak trombositoz adı verilen bir durumdur. Ayrıca 150.000'den az olması trombositopeni olarak bilinir. Trombosit numaranızı, tam kan sayımı adı verilen rutin bir kan testinden alırsınız.

 Çok fazla platelete sahip olmanın tıbbi terimi trombositozdur ve iki tür vardır:

 Birincil ya da esansiyel trombositoz: Kemik iliğindeki anormal hücreler trombositlerde artışa neden olur, ancak nedeni bilinmemektedir.

 İkincil trombositoz: Birincil trombositoz ile aynı durumdur. Fakat anemi, kanser, iltihaplanma ya da enfeksiyon gibi devam eden bir durum ya da hastalıktan kaynaklanabilir.

 Semptomlar olduğunda, kollarda ve bacaklarda kendiliğinden kan pıhtıları bulunur. Tedavi edilmezse kalp krizi ve felce yol açabilir. Ağır vakalarda, hastanın trombosit ferezi adı verilen bir prosedüre girmesi gerekebilir.

 Yeterli trombositiniz olmadığında buna trombositopeni denir. Semptomlar arasında kolay morarma ve diş etlerinde, burunda ya da GI kanalında sık kanama bulunur. Vücudunuzun trombosit üretmesini engelleyen bir şey olduğunda trombosit sayınız düşer. Vücudunuzun trombosit üretmesini engelleyen çok çeşitli nedenler vardır:

Haberin Devamı

İlaçlar,

Kalıtsal bir durum,

Lösemi ya da lenfoma gibi belirli kanser türleri,

Kanser için kemoterapi tedavisi,

Böbrek enfeksiyonu ya da disfonksiyon,

Çok fazla alkol bunlardan bir kısmıdır.

Yazarlar