Sağlık Kanibalizm (Yamyamlık) Nedir, Neden Olur? Kanibalizm Nasıl Tedavi Edilebilir?

Kanibalizm (Yamyamlık) Nedir, Neden Olur? Kanibalizm Nasıl Tedavi Edilebilir?

24.07.2022 - 14:20 | Son Güncellenme:

Kanibalizm ya da daha çok bilinen adıyla Yamyamlık, bir canlının kendisiyle aynı türde olan canlıları yemesidir. Bazı ilkel kabilelerde Kanibalizm, dini bir gelenek olarak sürdürülmektedir. Ölen bir yakının beynini yemek, bu geleneğin en önemli parçalarından biridir. Yamyamlık, başta kuru, prion ve deli dana olmak üzere birçok hastalığa neden olur. Kanibalizm neden olur ve nasıl tedavi edilir? Tüm detayları ile derledik.

Kanibalizm (Yamyamlık) Nedir, Neden Olur Kanibalizm Nasıl Tedavi Edilebilir

 

Kanibalizm (Yamyamlık) Nedir?

Haberin Devamı

Kanibalizm ilk kez, Amerika kıtasını keşfeden Christof Kolomb tarafından kullanılmış bir terimdir. Kelimenin sözlük anlamı Karipler'e ait olandır. Karayip adasındaki yerlilerin insan etiyle beslendiğini gören Kolomb, yamyamlığı bu şekilde isimlendirmiştir. 

Sanılanın aksine Kanibalizm ya da Yamyamlık, sadece insan eti yemek anlamına gelmez. Bu kavram tüm canlı varlıklar için geçerlidir. Bir canlının kendi türündeki diğer canlılarla beslenmesine Yamyamlık denir. Domuzlar, tavuklar ve bazı tavşan türleri, yamyam hayvanlar arasında yer alır. Ancak bu tüm hayvanlar için geçerli değildir. Sadece belli bir alanda ve bazı özel durumlarda Yamyamlık ortaya çıkar. 

Kanibalizm Neden Olur?

Kanibalizmin ortaya çıkışındaki en önemli etken çevredir. Beslenme kaynaklarının az olması, yamyamlığı tetikler. Hayatta kalma içgüdüsüyle hareket eden canlılar, aç kalmamak için kendi türlerine saldırabilir. Bazı ilkel kabilelerde ise yamyamlık bir ritüeldir. Beslenme kaynakları yeterli olmasına rağmen, kendi türleriyle beslenen birçok kabilenin olduğu tespit edilmiştir. 

Haberin Devamı

Kanibalizm Nasıl Tedavi Edilebilir?

Çoğu canlı için Kanibalizm bir hastalık değil zorunluluktur. Bu canlıların çevre şartları değiştirildiği takdirde Yamyamlık da otomatik olarak ortadan kalkar. 

Yamyamlık ile ilgili çekilen filmlerden bazları ve yönetmenleri şunlardır: 

1- Trouble Every Day - Claire Denis

2- Cannibal Holocaust - Roggero Deodato 

3- Escape from Cannibal Farm - Charlie Steeds 

4- 2001 Yamyam - Tim Sullivan 

 

 

Yazarlar