Sağlık Karabasan (Uyku Felci) Neden Olur? Kısaca Sebepleri Nelerdir?

Karabasan (Uyku Felci) Neden Olur? Kısaca Sebepleri Nelerdir?

15.09.2021 - 17:21 | Son Güncellenme:

R.E.M esnasında kişinin hareket etmesini engelleyen kısa süreli felce, karabasan ya da uyku felci denir. Incubus, karabasma ve succubus isimleriyle de bilinen bu felcin temel nedenleri arasında stres ve kaygı bozuklukları yer alır. Felç esnasında kişinin gözleri ve zihni açıktır. Ancak kişi felcin etkileri geçene kadar hareket edemez. Karabasan (uyku felci) neden olur? Kısaca sebepleri nelerdir tüm detayları ile derledik.

Karabasan (Uyku Felci) Neden Olur Kısaca Sebepleri Nelerdir

 

 Uyku felci olan kişilerin yaklaşık %60'ı, 5 dakika içerisinde kendisine gelir ve hareket etmeye başlar. Bazı vakalarda ise bu süre 1 - 2 saati bulur. Sık tekrarlanan uyku felci vakalarında mutlaka bir uzmandan randevu alınmalıdır. 

Haberin Devamı

 Karabasan Nedir? 

 Tıp literatüründeki karşılığı hipnopompik felç olan karabasan, kişinin uyku esnasında ya da uyandıktan hemen sonra, kısa bir süreliğine hareket edememesidir. Bu hastalığın ortaya çıkışında hem fiziksel hem de psikolojik faktörler etkili olabilir. 

 Karabasan (Uyku Felci) Neden Olur? Kısaca Sebepleri Nelerdir?

 

 1- Yatış şekli: 

 

 Yapılan araştırmaların sonunda, sırt üstü yatan kişilerin uyku felcine uğrama riskinin diğerlerine oranla 3 kat daha fazla olduğu belirlenmiştir. 

 

 2- Beslenme düzeni: 

 

 Yatmadan önce yemek yemek, kalbin sıkışmasına neden olur. Bu ise uyku felci riskini arttırır. Aynı şekilde yatağa aç girmek de karabasan riskini arttıran temel nedenler arasında yer alıyor. 

 

 3- Psikolojik etkenler: 

Haberin Devamı

 

 İş yerinde ya da özel yaşamında aşırı stres yaşayanlar ve kendisine kaygı bozukluğu teşhisi konmuş kişilerde uyku felci sık aralıklarla tekrarlanabilir. 

 

 4- Ses ve Işık: 

 

 Gürültülü bir ortamda ya da televizyon açıkken uyumak da uyku felcinin temel nedenleri arasında yer alıyor. Ses ve ışık zihni sürekli olarak meşgul ettiğinden uyku esnasında dinlenemeyen bilinç, hayali görüntüler üretebilir. Bu ise doğrudan doğruya uyku felcini tetikleyebilir. 

 

Yazarlar