Sağlık Karaciğer Hastalıkları Nelerdir? Karaciğer Hastalıklarının Belirtileri Nelerdir?

Karaciğer Hastalıkları Nelerdir? Karaciğer Hastalıklarının Belirtileri Nelerdir?

07.03.2021 - 17:54 | Son Güncellenme:

İnsan vücudunda farklı görevlere sahip pek çok organ bulunmaktadır. Bunlardan birisi de karaciğerdir. Vücutta karaciğerin hasar görmesi durumunda pek çok hastalık ortaya çıkmaktadır. Peki karaciğer hastalıkları nelerdir? Karaciğer hastalıklarının belirtileri nelerdir? Sizlere karaciğer hastalıkları ve belirtileri hakkında merak edilenleri detaylıca derledik.

Karaciğer Hastalıkları Nelerdir Karaciğer Hastalıklarının Belirtileri Nelerdir

 Vücutta pek çok görevi bulunan karaciğerin pek çok çeşitli hastalıkları bulunmaktadır. Bu hastalıklar ilk aşamada belirti vermese de bazı hastalıklarda belirgin belirtiler bulunmaktadır.

Haberin Devamı

 Karaciğer Hastalıkları Nelerdir?

 Karın boşluğunun sağ üst tarafından bulunan karaciğer vücutta en büyük organ özelliğine sahiptir. Aynı zamanda bir salgı bezi olan karaciğerin pek çok görevi bulunmaktadır. Karaciğer hastalıklarında organ pek çok görevini yerine getirememektedir. Karaciğer hastalıkları şunlardır:

 - Karaciğer hastalıkları arasında en sık görülen çeşidi hepatit hastalığıdır. Karaciğer iltihabı olarak da bilinen bu hastalığın A, B, C, D ve E olmak üzere 5 çeşidi bulunur.

 - Karaciğer hastalıklarından olan karaciğer yağlanması karaciğerde normalden fazla yağ birikmesi sonucu oluşur. Özellikle alkol tüketen kişilerde sıklıkla görülmektedir.

 - Karaciğer hastalıklarından bir diğeri ise sirozdur. Hepatit B, C ve D alkole bağlı veya bağlı olmayan karaciğer yağlanmaları gibi hastalıklar karaciğerde hasar bırakmaktadır. Bu süreç siroz hastalığının ilk aşamasıdır.

Haberin Devamı

 - Dünya üzerinde en sık görülen kanser türlerinden birisi de karaciğer kanseridir. Kadınlara göre erkeklerde daha sık görülmektedir. Karaciğer kanserini tetikleyen pek çok hastalık bulunmaktadır. Bunlar Hepatit B, Hepatit C, siroz, fazla alkol kullanılması ve karaciğer yağlanması gibi hastalıklardır.

 Karaciğer Hastalıklarının Belirtileri Nelerdir?

 Karaciğer hastalıkları çok çeşitlidir. Türüne ve şiddetine göre de vücutta farklı belirtiler göstermektedir. Karaciğer hastalıklarının genel olarak belirtileri şunlardır:

 - Sarılık

 - karın şişliği ve karın ağrısı

 - Koyu renkte idrar

 - Kaşıntı

 - Soluk renkte dışkı

 - Hazımsızlık ve ishal

 - Dışkıda kan görülmesi

 - Kronik yorgunluk

 - Kusma ve sürekli mide bulantısı

 - Ateş çıkması

 - İştah kayıpları ve hızlı bir şekilde kilo verme durumu

 - Morarmalar ve çürükler oluşması

 - Uykuda oluşan bozukluklar karaciğer hastalıklarının belirtileri arasında yer almaktadır.

 

Yazarlar