Sağlık Kardiyojenik Şok Nedir, Neden Olur? Kardiyojenik Şok İlkyardım Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kardiyojenik Şok Nedir, Neden Olur? Kardiyojenik Şok İlkyardım Tedavisi Nasıl Yapılır?

06.07.2022 - 14:14 | Son Güncellenme:

Kardiyojenik şok; kardiyak nedenlere bağlı olarak gelişen, mortalitesi yüksek, doku hipoperfüzyonu olarak bilinmektedir. Nekroza bağlı miyokardın %40’ ın üzerinde hasarlanmasını ifade etmektedir. Kardiyak temelli şok denebilmesi için belirtilere dikkat edilmesi gerekmektedir. Genellikle immun hasarları, inflamasyon ve toksinler sonucu gelişmektedir. Kardiyojenik şok nedir, neden olur? Kardiyojenik şok ilkyardım tedavisi nasıl yapılır tüm detayları ile derledik.

Kardiyojenik Şok Nedir, Neden Olur Kardiyojenik Şok İlkyardım Tedavisi Nasıl Yapılır

 Kardiyojenik şok, kalbe bağlı gelişen doku hiperfüzyonudur. İnflamasyon, iskemi, toksinler ya da immun hasarlara bağlı olarak meydana gelen bir rahatsızlıktır. Kardiyojenik şok tedavisi geciktiğinde iskemi meydana gelmektedir. İskemiye bağlı olsijen yetersizliğinden de doku kayıpları gelişebilmektedir.

Haberin Devamı

 Kardiyojenik Şok Nedir, Neden Olur?

 Kardiyojenik şok, bir tür kalp rahatsızlığıdır. Kalbe bağlı doku hiperfüzyonudur. El ya da beyin organ ya da ekstremitenin yetersiz kan alması demektir. Yetersiz kan beslemesinin devam etmesi durumunda ise iskemi meydana gelmektedir. İskemiye bağlı oksijen yetersizliğinden doku kaybı sorunları yaşanmaktadır. Yapılan araştırmalar sonucunda Dünyada en çok ölüm nedeni olarak kalp hastalıkları belirlenmiştir. Damarlarda bulunan kan akışını dengesinin bozulması iskemi nedenidir. İskemi ise dokulara ulaşması gereken besin ya da kan akış hızının düşmesiyle meydana gelmektedir.

 Kardiyojenik Şok İlkyardım Tedavisi Nasıl Yapılır?

 Kardiyojenik şok, Kalbe bağlı olarak gelişen doku hiperfüzyonudur. Akut Miyokart İnfarktüsü (AMİ) olarak tanımlanmaktadır. Arterlerde kan akış hızının azalması ya da tamamen kesintiye uğramasıyla oluşmaktadır. Kardiojenik şok tanımı verebilmek için hastada, azalan bilinç, arteryel hiper tansiyon, dakikada 100 kalp hızı, solunum sayısı artışı gibi bulgular görülmelidir. Tedavi için, ilk olarak hastanın EKG’ si çekilmesi ve USG tetkikleri yapılmalıdır. POCUS(acil durum ultrasonu) tanı koyabilmek için yol göstericidir. Erken teşhis her tıbbi durumda olduğu gibi kardiyojenik tedavide de önemlidir.

Yazarlar