Püf Noktası Kekik Çayı Faydaları ve Zararları Nelerdir? Kekik Çayı Nasıl Yapılır?

Kekik Çayı Faydaları ve Zararları Nelerdir? Kekik Çayı Nasıl Yapılır?

03.12.2021 - 15:52 | Son Güncellenme:

Nane ailesinin bir türü olan kekik şifalı bitkiler arasında yer alır ve dağda yetişir. Daha çok baharat olarak yemeklerde kullandığımız kekik bitkisinin yağı da vardır. Kekiğin baharat şeklinde çayı da tüketilmektedir. Kekik çayının bağışıklık, sindirim sistemi ve kadınlar adet döngüsüne faydaları vardır. Nane limon ile birlikte de tüketilebilen kekik çayının yapılışı da kolaydır. Demleme usulü yapılması kekiğin aromasını ve faydalı etkilerini korumasını sağlar. Yararları gibi kekik çayının aşırı tüketilmesi zararlara yol açabilir. Kekik çayı nasıl yapılır? diyorsanız "Kekik çayı faydaları ve zararları nelerdir?" içeriğimizden detaylara ulaşabilirsiniz.

Kekik Çayı Faydaları ve Zararları Nelerdir Kekik Çayı Nasıl Yapılır

Daha çok yemeklerde kullanılan kekik, çay olarak da tüketilir. Faydaları saymakla bitmeyen kekik çayının aşırı tüketilmesi önerilmez. Yararları gibi fazla tüketiminde de zararları olabilir.

Haberin Devamı

Kışın gelmesi ile beraber insanlar da bitki çaylarına yönelmiştir. Bu bitki çayları arasından en fazla kullanılanı da kekik çayı olmaktadır.

Kekik Çayının Faydaları Nelerdir?

Kekik tıbbi kullanımı nerdeyse milattan sonra birinci yüzyıla dayanmaktadır. Yunanlılar bu harika bitkiyi asabiyet için kullanırken Romalılar melankoli için kullanmaktalardı.

Kekik genel olarak mutfaklarda yemeklere değişik lezzet ve aromalar vermesi amacı ile kullanılır. Fakat kekik çayının faydaları ise;
Boğaz ağrısı ve ya öksürüğü kesmektedir. Kekik çayını boğaz ağrısı ile öksürük şikayeti olan kişiler günde bir bardak olarak yemeklerden sonra gönül rahatlığı ile tüketebilirler.

Kekik çayı tüketimi, bağışıklığı güçlendirmektedir. Kış aylarında yemeklerden sonra genel olarak siyah çay yerine tüketilmekte olan kekik çayı grip ya da çeşitli enfeksiyonel hastalıklara karşı da bir koruma kalkanı oluşturmaktadır. Kekik çayı düzenli bir şekilde tüketildiği zaman mideye iyi gelmektedir.

Haberin Devamı

Kekik çayının ayrıca reflü ve ya gastrit gibi mide rahatsızlıklarına çok iyi geldiği bilinmektedir. Buna ek olarak depresyonu önlemektedir.

Tek başına birçok faydası bulunan kekiğin çay olarak demlenerek tüketilmesinin de sağlığımıza çok ama çok faydası var. Bu faydaların en önemlilerini şöyle saymak mümkün:

- Öksürük, bronşit gibi solunum sisteminizi etkileyen rahatsızlıkları iyileştiriyor
- Yemek sonrasında yaşanan hazımsızlığı önlüyor
- Romatizma ağrılarına iyi geliyor
- Özellikle kolon kanseri konusunda tam bir savaşçı
- Gargara yapıldığında ağız kokusunu engelliyor, diş eti hastalıklarına iyi geliyor
- Bağışıklık sistemini güçlendiriyor
- Depresyonu önlüyor, anksiyeteyi azaltarak rahatlamayı sağlıyor
- Cilt problemlerine iyi geliyor
- Adet ağrılarını hafifletiyor ve adet dönemini düzene sokuyor

Kekik Çayının Zararları Nelerdir?

Kekik çayı aşırı tüketildiğinde çeşitli yan etkilere neden olabilir. Tüketim öncesinde uzmanlara mutlaka danışılmalıdır.

- Gebelik döneminde tüketimi, düşük riskini artırabilir.
- Yüksek tansiyonu olan kişilerin kullandıkları ilaçların etkilerini azaltabilir.
- Mide bulantısı veya ishal sorunlarına yol açabilir. Kusma olması durumunda, uzman doktorlarla mutlaka görüşülmelidir.

Haberin Devamı

Kronik rahatsızlığı olanlar, hamileler, emziren kadınlar, yaşlılar ve çocuklar kekik çayı içmemelidirler. İçmeleri durumunda uzman doktorla görüşme sağlamaları gereklidir.

 

Kekik Çayı Faydaları ve Zararları Nelerdir Kekik Çayı Nasıl Yapılır


 

Kekik Çayı Nasıl Yapılır?

Kekik çayı hazırlamak için öncelikle 1 su bardağı sıcak su içine 1 ve ya 2 çay kaşığı kekik yaprağı ve de çiçeği koyulur ve günde 2 defa içilir.

Kuru Kekik Çayı Nasıl Demlenir?

Pek çok kişi tarafından kullanılan kekik çayının demlenmesi oldukça önemlidir. Kekik çayı yapılırken bardağın üstü kapatılır ve önemli uçucu yağların buharlaşması engellenmiş olur. Ardından kekik çayı dikkatli bir şekilde süzülür.

Kekik Çayı Nasıl İçilir?

Günümüzde başka bitki çaylarındaki gibi kekik çayını da içerken her zaman ölçülü bir şekilde tüketmek gereklidir. Kekik çayının tüketilmesinde tavsiye olarak alternatif tıp uzmanları genelde günde yaklaşık olarak 2 fincan kekik çayı tüketimini ve de yıl boyunca ortalama olarak 10 günlük aralar ile 2 ya da 3 haftalık kür dahilinde içilmesini gerektiği belirtmektedir.

Kekik Çayı Zayıflatır Mı?

Haberin Devamı

Sindirim sisteminin hızlı bir şekilde çalışmasına yarayan kekik çayı, kabızlık önleyici etkisi sağladığından dolayı zayıflatıcı özelliği öne çıkabilmektedir. Ödem ve şişkinliğe birebir çözüm niteliğinde olan kekik çayı ile vücudunuzdan zararlı toksinleri vücudunuzdan arındırabilirsiniz.

 

Yazarlar