Sağlık Kemik İliği Nakli Nedir? İlik Nakli Nasıl Yapılır, İlik Veren Kişi Kaç Günde İyileşir?

Kemik İliği Nakli Nedir? İlik Nakli Nasıl Yapılır, İlik Veren Kişi Kaç Günde İyileşir?

01.03.2021 - 17:43 | Son Güncellenme:

Kemoterapi, lösemi hastalarında 3-4 yıl süren ve yaklaşık %85 iyileşme sağlayan ilaçla tedavi yöntemidir. Bu tedavi yönteminin cevap vermediği aşamalarda uygulanan yöntem ise kemik iliği naklidir. Peki kemik iliği nakli nedir ve ilik nakli nasıl yapılır? İlik veren kişi kaç günde iyileşir? Kemik iliği nakline dair merak edilen tüm detaylar.

Kemik İliği Nakli Nedir İlik Nakli Nasıl Yapılır, İlik Veren Kişi Kaç Günde İyileşir

Kemik iliği nakli, kemoterapiye cevap alınmadığında ve bazı özel durumlarda uygulanan bir tedavi yöntemidir.

Kemik İliği Nakli Nedir?

Vücudumuzdaki kemik ilikleri kan hücresi üretirler. Kemik iliklerinde bulunan farklı kan hücrelerinin oluşturduğu olgunlaşmamış hücreler kök hücre olarak adlandırılır. Kök hücreler, insan bedenindeki yapıların kendi kendine iyileşmelerini hızlandırır ve bazı kanser tedavisinde kullanılır. Kemik iliği veya kök hücre nakli, kan hücresi yapımını sağlayan kök hücrelerin sağlıklı bireylerden lösemi hastalarına aktarılmasına verilen isimdir.

Kemik iliği naklinin tamamlanması lösemi hastalarında normal kan yapımının başlamasını sağlar. Bu sayede hastada hızlı tedavi sürecine başlanmış olur. Sağlıklı hücrelere sahip donörlerden alınan kök hücrelerin hastalara aktarımı başta lösemi olmak üzere; kan kanseri, genetik bozukluklar, tümörler ve bağışıklık sistemi hastalıkları gibi farklı hastalıkların tedavisinde uygulanan bir yöntemdir.

İlik Nakli Nasıl Yapılır?

İlik nakli öncelikle uygun donörün bulunmasıyla başlayan bir tedavi yöntemidir. İlik nakli uygun kardeşlerden, uygun akraba olmayan vericilerden, hastanın dondurulmuş kemik iliğinden, yeni doğan kardeşlerden kordon bağı veya uygun parçalar alınarak yapılır. Donör anestezi yardımıyla uyutulur ve özel iğnelerle kemiğin içine girilir. Enjektörler kemik içinden gereken parçalar çekilir ve özel torbalara konarak bekletilmeden hastaya enjekte edilir.

İlik nakli, ana kök hücresinden çok küçük parçalar alınarak yapıldığı için donörde herhangi bir sıkıntıya yol açan bir işlem değildir. Nakil işlemi gerçekleştikten 3 hafta sonra hastada kan hücresi yapım aşaması başlar. Alıcının aktarılan iliği kabul etmesi için yaklaşık olarak 6 ay koruyucu tedavi yöntemleri uygulanır. Löseminin cinsi ve donörden alınan iliğin uygunluğuna göre, ilik naklinde başarı oranı %43 ve %83 arasında değişir.

İlik Veren Kişi Kaç Günde İyileşir?

Kemik iliği naklinde, donör uyutularak işlem yapılır ve donörün işlem sonrasında kendine gelmesi yaklaşık olarak 1 saat sürer. Donör için hiçbir sağlık sıkıntısına yol açmayan ilik nakli işlemi dikiş gerektirmeyen hafif bir işlemdir. Genellikle donör 1 gün müşahade altında tutulur ve ertesi gün gerekli tetkikler yapıldıktan sonra taburcu edilir. İlik nakli yapılan bölgede 1 hafta kadar ağrı ve sızı hissedilmesi normaldir.

Yazarlar