Sağlık Kemik Sintigrafisi Nedir, Ne İşe Yarar? Neden İstenir Ve Nasıl Yapılır?

Kemik Sintigrafisi Nedir, Ne İşe Yarar? Neden İstenir Ve Nasıl Yapılır?

07.07.2022 - 14:52 | Son Güncellenme:

Radyoaktif kemik ajanlarının damar yolu ile vücuda girmesinden sonra yapılan görüntülemeye denir. Kemik metabolizmasının artmış ya da azalmış olduğu yerlerde radyoaktif ajan tutuluşunun da değiştiği görülür. Kemiğin enfeksiyon, spor yaralanmaları ve kırık, tümör ve benzeri hastalıklarda kullanılan bir yöntemdir. Kemik sintigrafisi nedir, ne işe yarar sizler için derledik.

Kemik Sintigrafisi Nedir, Ne İşe Yarar Neden İstenir Ve Nasıl Yapılır

Kemikte tutulma özelliği olan bir radyoaktif ajan damar yolu ile vücuda enjekte edilir. Enjeksiyondan önce lokal anestezik bir kremden de yararlanılabilir.

Haberin Devamı

Kemik Sintigrafisi Nedir?

Kemik Sintigrafisi, radyoaktif kemik ajanlarının damar yolu ile vücuda verilmesi sonucunda yapılan bir görüntüleme işlemidir. Kemik metabolizmasının artıp azaldığı bölgelerde radyoaktif ajan tutuluşu değişir. Kemiğin enfeksiyon, tümör, kırık, spor yaralanmaları ve benzeri hastalıklar için kullanılan bir yöntemdir.

Kemik Sintigrafisi Ne İşe Yarar?

Kemik Sintigrafisi, kemikte tutulma özelliği olan bir radyoaktif ajan damar yolu ile vücuda verilir. Enjeksiyon öncesinde lokal anestezik bir krem kullanılabilir. Verilen radyoaktif madde ile tüm iskelet sisteminde tutulduğun zaman 2-3 saat boyunca tüm vücuttan görüntüler alınır. Özel bir çekim (tomografik çalışma, SPECT) uygulanmadığı zaman çekim süresi 20-40 dk kadar sürer. Filmlerin kaliteli olması için çekim sırasında olabildiğince kıpırdanmaması gerekir.

Haberin Devamı

Kemik Sintigrafisi Neden İstenir ve Nasıl Yapılır?

Kemik sintigrafisi, kemiğin enfeksiyon, tümör, kırık ve spor yaralanmaları ve benzeri hastalıklarında tercih edilen bir yöntemdir. Sintigrafi, genellikle diğer görüntüleme teknikleri ile elde edilemeyen, vücut yapılarının anatomisi ve işlevi hakkında detaylı bilgi alabilmek için kullanılır. Nükleer görüntüleme, nörolojik bozukluklarda, çeşitli kanser türlerinde, kardiyovasküler, gastrointestinal ve endokrinal hastalıkların teşhisine yardımcı olur. Hodgkin olmayan tiroid ve lenfoma kanseri gibi çeşitli kanserleri radyoimmünoterapi ile tedavi etmek için de sıkça kullanılır. Bu çekim sayesinde pek çok hastalık erken teşhis edilir.

Yazarlar