Sağlık Kendi Kendine Meme Muayenesi Nasıl Yapılır? Meme Muayenesinde Hangi Hastalıklar Anlaşılır?

Kendi Kendine Meme Muayenesi Nasıl Yapılır? Meme Muayenesinde Hangi Hastalıklar Anlaşılır?

06.03.2021 - 15:50 | Son Güncellenme:

Kadınların meme taraması için belirli zamanlarda mutlaka bir doktora danışmaları gerekir. Özellikle belirti vermeyen bazı hastalıkların önceden teşhisinin konulması için bu durum çok önemlidir. Fakat kişilerin kendi kendilerine meme muayeneleri yapabilmesi de mümkündür. Peki kendi kendine meme muayenesi nasıl yapılır? Meme muayenesinde hangi hastalıklar anlaşılır? Sizlere meme muayeneleri hakkında merak edilenleri detaylıca derledik.

Kendi Kendine Meme Muayenesi Nasıl Yapılır Meme Muayenesinde Hangi Hastalıklar Anlaşılır

Meme muayeneleri kişilerin kendi yapabilecekleri bir durumdur. Bu muayene özellikle kadınların meme kanseri ihtimallerine karşı mutlaka yapması gereken bir kontroldür.

Kendi Kendine Meme Muayenesi Nasıl Yapılır?

Kişilerin kendi kendilerine meme muayeneleri farklı şekillerde yapılabilmektedir. Kadınlar meme muayenelerini ayakta, yatarken, duş alırken veya beden bölümünü tamamen soyularak ayna karşısında yapabilmeleri mümkündür. Bu muayenenin iki bölümü bulunur. Bunlardan birisi gözle inceleme ikincisi ise elle muayenedir. Gözle inceleme ayna karşısında yapılmalıdır. Muayene edilecek bölgeler ise memeni kendisi, meme başları ve koltuk altlarıdır. Gözle meme muayeneleri şu şekilde yapılır:

- Her iki kolun serbestçe yanlarda olmalı ve omuzlar dik olmalıdır. Önden ve her iki yana dönerek memelerin büyüklüğüne, simetriğine, deri rengine, şekline, meme alt bölgelere ve koltuk altlarına bakılmalıdır. İki meme aynı büyüklükte olmaması normal bir durumdur.
- Bu gözlem kolların yukarı kaldırılması ile de yapılabilir. Kollar yukarı kaldırıldığında veya iki kol başın arkasındayken de aynı şekilde gözlem yapılabilir. Özellikle koltuk altlarının kabarık olup olmadığına dikkat edilmesi gerekir.
- Ellerin bel üzerinde leğen kemiğinin üzerine bastırılması gerekir. Omuzlar hafifçe çıkarak öne doğru eğilmelidir. Önden ve iki yandan göğüsler incelenmelidir. Deri üzerinde çökme veya çekinti olup olmadığına bakılmalıdır.

Bu işlemlerin yapılmasından sonra deride çekinti, portakal kabuğu görüntüsü, kızarıklık, memelerden birinde büyümesi meme başlarında çökme ve kepekli lezyonların olup olmadığına dikkat edilmesi gerekir. Bu noktalarda herhangi bir fark var ise mutlaka doktora danışılmalıdır.

Elle yapılan muayenede ise elin üç orta parmağının yastık bölümü ile dairesel hareketler çizerek baskı hafiften kuvvetliye doğru arttırılması ile başlanır. Sağ göğüs için sol, sol göğüs için ise sağ el kullanılmalıdır. Göğüs bu şekilde el yordamı ile komple kontrol edilmelidir.

Meme Muayenesinde Hangi Hastalıklar Anlaşılır?

Meme Muayenesinin kadınların sağlığı açısından çok önemli olduğu bilinmektedir. Özellikle meme kanserinin erken teşhisinde bu uygulama mutlaka yapılmalıdır. Bunun dışında memede bulunan enfeksiyon ve memede apse bu muayene ile anlaşılabilir. Elle veya gözle yapılan muayene de memede herhangi bir şişlik ve kızarıklık oluşması meme kanseri riskini doğurmaktadır.

 

Yazarlar