Sağlık Kernikterus Nedir, Neden Olur? Yenidoğan Sarılığın Bebeklere Zararları Nelerdir?

Kernikterus Nedir, Neden Olur? Yenidoğan Sarılığın Bebeklere Zararları Nelerdir?

31.03.2021 - 17:16 | Son Güncellenme:

Yeni doğan sarılığı yeni doğmuş olan bebeklerin üçte ikisinde görülen çoğu zaman kendiliğinden geçen ama yine de ciddi sorunlara yol açma ihtimali olan bir dikkate alınması gereken önemli bir hastalıktır. Yetersiz beslenme, genetik nedenler, erken ya da geç doğum gibi pek çok faktör yeni doğan sarılığına neden olabiliyor. Kernikterus nedir, neden olur? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Kernikterus Nedir, Neden Olur Yenidoğan Sarılığın Bebeklere Zararları Nelerdir

 Yeni doğan sarılığı kanda bulunan ‘bilirubin’ isimli madde yükselerek, gözün beyaz kısmı, deri ve yanakların içi gibi bölgelerde birikmesi sonucunda oluşan bir çeşit sarılık türüdür. Bu da bebeğin cilt ve göz renginde sararma gibi belirtilerle ortaya çıkıyor.

Haberin Devamı

 Kernikterus Neden Olur?

 Kernikterus diğer bir adıyla ise, yeni doğan sarılığı pek çok nedene bağlı olarak ortaya çıkabilir. Yeni doğan sarılığı oluşmasına neden olan en önemli faktörler ise, genetik faktörler, yetersiz ve dengesiz beslenme, erken ya da geç doğum gibi pek çok faktör, yeni doğan sarılığının oluşumunda önemli bir rol oynuyor. Bu gibi durumlar karşısında ailelerin dikkatli olması ve belirtileri fark ettiği durumlarda ise hemen bir uzman doktora başvurması gerekiyor.

 Yeni Doğan Sarılığın Bebeklere Zararları Nelerdir?

 Yeni doğan bebeklerin çoğunda sarılık görülür. Sarılık şiddeti arttıkça sarılık sırasıyla yüz, gövde, kol ve bacaklar ve en son da elin içi ve ayak tabanında renk değişimleri şeklinde meydana gelir. İyileşme ise sırasıyla ayaktan kafaya doğru görülür. Son olarak da gözdeki beyaz kısım eski haline gelir. Koyu tenli çocuklarda ciltte sarılık şeklinde ortaya çıkar.

Haberin Devamı

 Ciltteki sarı renk en iyi florasan lambanın ışığında ya da gün ışığında görülür. Aynı zamanda parmakla hafifçe karın ve cildin bir kısmına bastırılarak kaldırıldığı zaman sarı renk daha kolay bir şekilde tespit edilir. İlk olarak sarılığın olması durumunda bebeğimizin cildindeki sarılık giderek koyulaşır ve belirginleşir. Bunun sonucunda bebeğiniz daha çok uyur, daha az emmeye başlar. Bu da sarılığı daha çok arttırır. Eğer bilirubin seviyesi çok yükselip beyni etkileyecek düzeye gelmişse (kernikterus), o zaman bebek daha tiz bir sesle ağlamaya başlar. Bu durumda havaleye kadar gidebilir. Bu durumdaki bir bebekte sonuçta genellikle işitme, görme sorunları, zeka ve motor gelişim geriliği meydana gelir.

Yazarlar