Sağlık Kıl Dönmesi Ameliyatı Nasıl Yapılır? Kıl Dönmesi Ameliyatı Sonrasında İyileşme Süresi Ne Kadar?

Kıl Dönmesi Ameliyatı Nasıl Yapılır? Kıl Dönmesi Ameliyatı Sonrasında İyileşme Süresi Ne Kadar?

30.03.2021 - 17:40 | Son Güncellenme:

İnsan yaşam kalitesini düşüren en önemli hastalıkların başında kıl dönmesi olarak bilinen rahatsızlıktır. Kıl dönmesi, özellikle bel bölgesindeki ağrılar nedeniyle oturma, hareket etme gibi günlük yaşamda çok sık yapılan eylemleri ciddi bir şekilde etkilemektedir. Kıl dönmesi ameliyatı nasıl yapılır? Kıl dönmesi ameliyatı sonrasında iyileşme süresi ne kadar? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Kıl Dönmesi Ameliyatı Nasıl Yapılır Kıl Dönmesi Ameliyatı Sonrasında İyileşme Süresi Ne Kadar


Kıl dönmesi, cildin yüzeyine çıkamayan kılların belirli bir yerde toplanması sonucunda derinin altında toplanması ve dışarı çıkmaması durumunda bölgede iltihap oluşturmasına verilen isimdir. Kılların düzenli olarak ciltten çıkması gerekir. Çıkmanın olmaması durumunda belirli bir bölgede toplanarak kuyruk sokumu ismi verilen bölgede ağrılara neden olur.

Kıl Dönmesi Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Kıl dönmesi ameliyatları son derece titiz bir şekilde gerçekleştirilir. Yaygın olarak yapılan kıl dönmesi ameliyatları yapılmaktadır. Bunun nedeni ise kıl dönmesi hastalığının tek çözüm yolu cerrahi müdahale olmasıdır. Ameliyat belirlenen bölgede küçük bir kesik açılarak yapılır. Ameliyatın ardından kesik dikiş ile kapatılır. Bu kapatmanın ardından yaranın temizlenmesi ve olağan pansumanı gerçekleştirilir.

Günümüzde teknolojik imkanların gelişmesi ile kıl dönmesi ameliyatları lazerle de gerçekleştirilebilmektedir. Kıl dönmesi ameliyatları lokal anestezi ile yapılır. Anestezi ve yatmayı gerektirmeyen ameliyatlar arasında gelmektedir. Açılan yara çok küçüktür bu nedenle de yaranın kapanması da bu derecede kolay olur. Kıl dönmesi ameliyatları genel olarak 20-30 dakika gibi kısa bir zamanda gerçekleştirilir. Olağandışı durumlarda ameliyatların uzaması söz konusu olabilmektedir.

Kıl Dönmesi Ameliyatı Sonrasında İyileşme Ne Kadar Sürer?

Kıl dönmesi ameliyatının ardından iyileşme süresi 7 - 14 gün arasında değişim gösterebilmektedir. Kıl dönmesi ameliyatlarının ardından yaranın titizlikle korunması gerekir. Eğer bu koruma sağlanamazsa iyileşme süresi uzayabilir veya iyileşme sürecinde olumsuz etkilerle enfeksiyonlara neden olabilir. Kıl dönmesi ameliyatlarının ardından yapılan pansumanlar çok önemlidir.

Düzenli olarak pansumanlar yaptırılmalı ve yaranın durumu takip altında tutulmalıdır. İyileşme sürecinde tuvalete çıkma durumları da etkili olabilmektedir. Genel olarak hastaların tuvalet ihtiyaçları sırasında tam olarak oturmamaları önerilmektedir. İyileşme sürecinde en önemli uyulması gerekenler ise doktorların verdiği tüm programlara uyulması ve ilaçların düzenli olarak kullanılması gerekir.

Yazarlar