Sağlık Kıl Kurdu Kendiliğinden Geçer Mi? Kıl Kurdu Paraziti Nasıl Geçer, Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kıl Kurdu Kendiliğinden Geçer Mi? Kıl Kurdu Paraziti Nasıl Geçer, Tedavisi Nasıl Yapılır?

05.03.2021 - 16:08 | Son Güncellenme:

Kıl kurdu kendiliğinden geçer mi? Kıl kurdu paraziti nasıl geçer, tedavisi nasıl yapılır? Kıl kurdu hangi durumlarda ortaya çıkar. Kıl kurdu kimlerde görülür? İşte, merak edilen tüm detaylar.  

Kıl Kurdu Kendiliğinden Geçer Mi Kıl Kurdu Paraziti Nasıl Geçer, Tedavisi Nasıl Yapılır

 Kıl kurdu enfeksiyonu, kıl kurdu veya küçük beyaz kurtçuklarla insanların bağırsaklarının istilasıdır.

Haberin Devamı

 Kıl kurdu, küçük bağırsak solucanları neden olduğu kozmopolit parazitik bir hastalıktır.

 

 Kıl Kurdu Kendiliğinden Geçer mi?

 

 Çok yaygın ve çok bulaşıcı bir durumdur. Özellikle küçük çocuklarda yaygın olan ve çok bulaşıcı olan bu parazitoz, tüm aileyi etkileyebilir. Kıl kurdu enfeksiyonu çocuklarda ve ailelerinde sıklıkla görülen bağırsak paraziti enfeksiyonudur.

 

 Yetişkin kıl kurtları bağırsakta, kolonun ilk kısmında ceco-apendiküler bölge seviyesinde yaşarlar.

 Dişiler döllendikten sonra rektuma ve ardından anal sınıra girer. Hasta, parazitin neden olduğu kaşıntıyı ( kaşıntı ) gidermek için anusu kaşımak suretiyle yumurtaları tırnaklarının altında toplayarak dokunduğu nesnelerin üzerine yayar.

 

 Kıl Kurdu Paraziti Nasıl Geçer?

Haberin Devamı

 

 Tedavi, hijyen önlemlerini ve anti-parazitik bir ilacın alınmasını birleştirir. Bu tedavi, sadece çocuğa değil, ailesinin tüm üyelerine de genellikle yatmadan önce tek doz olarak verilen tabletler veya şurup şeklinde uygulanır. Parazitik döngünün uzunluğu göz önüne alındığında, ilk alım gününde yumurta yutulması durumunda 21 gün sonra yenilenmelidir.

 

 Kıl kurtları genellikle kalabalık okullara giden, büyük aile toplantılarında veya sağlıksız koşullarda yaşayan veya az pişmiş yiyecek tüketen insanları istila eder. Dahası, kötü kişisel hijyenin bir işareti olması gerekmez. Genellikle yurtlar, psikiyatri hastaneleri ve bakım evleri gibi kurumsal ortamlarda bulunurlar.

 

 Kıl Kurdu Tedavisi Nasıl Yapılır?

 

 Geceleri dişi, sindirim sisteminin alt kısmında bulunan enfeksiyon odağından ayrılır. Rektumdan çıkarak yumurtalarını anüs çevresindeki deri kıvrımlarına bırakır. Yumurtalar, dişinin kıvrılmasıyla yoğun kaşıntıya neden olan jelatinimsi, yapışkan bir maddeyle kaplanır. Yumurtalar ya doğrudan anal bölgeyi çizerek ya da giysi ve yatak örtüsü yoluyla parmaklara aktarılır. 

 

 Kıl kurdu enfeksiyonu anal kaşıntı dışında rahatsızlığa veya rahatsızlığa neden olmaz ve çoğu durumda tedavi durumu iyileştirir. Önemli olan, tüm canlı kıl kurtlarını ortadan kaldırarak ve yumurtaların yutulmasını önleyerek 6 haftalık yeniden istila döngüsünü kırmaktır. İlaç tedavisinden önce tanı doğrulanmalıdır. İlaçlar yalnızca yetişkin solucanları öldürür ve yumurtaların ve larvaların kuluçkalanması üzerinde hiçbir etkisi yoktur. 

 

Yazarlar