Sağlık Kinin Bitkisinin Faydaları Nelerdir? Kinin Yan Etkileri Var Mıdır?

Kinin Bitkisinin Faydaları Nelerdir? Kinin Yan Etkileri Var Mıdır?

13.12.2020 - 06:47 | Son Güncellenme:

Hastalık mevsimlerinde özellikle bazı bitkiler oldukça faydalıdır. Bunlardan bir tanesi de kinin bitkisidir. Peki, kinin bitkisi nedir? Faydaları nelerdir? Yan etkileri var mıdır? Nasıl yapılır? Tüm bilgileri sizler için derledik.

Kinin Bitkisinin Faydaları Nelerdir Kinin Yan Etkileri Var Mıdır

Kinin, esas itibari ile doğada bir bitki olarak bulunmaz. Kınakına isimli ağaçtan elde edilen kinin birçok hastalığa iyi gelmektedir. Kininin elde edilmesi için bazı işlemlerden geçmesi gerekmektedir. Ancak bu işlemler kinin doğal bileşenlerini bozmadığı için faydalarının azalmasına etki etmemektedir. Kinin, genel olarak ilaçların içinde kullanılır.

Kinin Bitkisi Nedir?

Kinin, Kınakına ağacından elde edilir. Kınakına ağacının kabuklarından elde edilen kinin pek çok alanda kullanılmaktadır. Kinin esas itibari ile sıtma hastalığının tedavisinde yaygın kullanılır. Kininin bir diğer kullanım alanı ise tonik olarak tüketilmesidir. Kinin, soda ile birleştirildiğinde tonik isimli içecek ortaya çıkar.

Kininin Faydaları Nelerdir?

Kinin, ilk olarak sıtma hastalığının tedavisinde kullanıldı. Sıtma ilaçlarının geliştirilmesinde de kinin önemli bir rol üstlendi. Ancak zaman içerisinde dolaşım bozukluklarına iyi geldiği de gözlemlendi ve ilaç olarak kullanılmaya başlandı. Kininin romatizma tedavisinde de etkili olduğu yapılan bilimsel çalışmalar ile ortaya kondu. Tüm bunların yanı sıra kinin bünye güçlendirmesi ve bağışıklık sistemine de önemli faydaları bulunan bir bitkidir. Bu özelliği ile bulaşıcı hastalıklardan da koruma gibi bir özelliği bulunmaktadır. Bunların yanı sıra kalp çarpıntısına da iyi gelir.

Kininin Yan Etkileri Var mıdır?

Kininin bir takım yan etkileri bulunmaktadır. Bu yan etkiler kişilerin bünyelerinin durumları ve sağlık durumları ile ilgilidir. En önemli yan etkisi ise doktor kontrolü olmadan doz aşımı yapılmasıdır. Kinini en önemli yan etkisi görme bozukluklarının ortaya çıkmasına sebep olmasıdır. Kininin bir diğer yan etkisi ise mide bulantılarına sebep olmasıdır. Ayrıca güneşe karşı hassasiyeti arttırdığı içinde alerjik bazı durumlara sebep olabilir.

Tüm bunların yanı sıra seyrek de olsa, deride morarma, işitme kaybı, kaslarda güçsüzlük, baş ağrısı, ruhsal değişikliler de yan etkileri arasındadır. Ancak bu durumlarda doktora mutlaka başvurulması gerekmektedir. Kinin sağlıklı bir bitki olsa da bazı insanlarda farklı tepkilere yol açabilmektedir. Bu nedenle de kullanımında dikkatli olunması gerekmektedir.

Kinin Nasıl Yapılır?

Kinin, daha çok ilaçlarda hammadde olarak kullanılsa da demleme yöntemi ile de tüketilebilir. Kınakına kabuğu ince ince doğranarak bir çaydanlığa koyulur. 15 - 20 dakika demlendikten sonra rahatlıkla tüketilebilir. Uzmanlar kinin bitkisinin 1 demliğe 1 gram çeklinde koyulmasının yararlı olacağına işaret etmektedirler.

 

Yazarlar