30.10.2013 - 23:07 | Son Güncellenme:
KOCAELİ (AA) - Dünya Göz Hastanesi'nden Prof. Dr. Orhan Elibol, bakteri florasının dengesinin bozulmasıyla ortaya çıkan kirpik dibi iltihabı ve sıklıkla beraber görülen yağ bezi problemlerinin tedavi edilmemesi halinde ''arpacık ve şalazyon'' adı verilen sert yağ kistleri oluşturabileceğini bildirdi.
Prof. Dr. Elibol, yaptığı yazılı açıklamada, kirpik dibi iltihabının hemen her yaşta, her cinsiyette yaygın şekilde görüldüğünü, göz kapağının dış kenarı ve kirpik diplerini etkileyen hastalığın, göz kapağındaki bazı bakterilerin aşırı çoğalmasıyla ortaya çıktığını belirterek, cildin yağlı olması ve göz kapağındaki yağ bezlerinin anormalliğinin bakterilerin çoğalmasını kolaylaştırdığını, çeşitli virüsler, alerjik etkenler, ilaçlar, sigara dumanı ve kimyasal maddelerin de kirpik dibi iltihabına yol açabildiğini kaydetti.
Gözlerdeki yanma, batma, kızarma veya göz kapağındaki kaşıntı ve kalınlaşmanın ciddiye alınması gerektiğine dikkati çeken Elibol, şunları bildirdi:
''Ciltteki bakteri florasının dengesinin bozulmasıyla ortaya çıkan kirpik dibi iltihabı ve sıklıkla beraber görülen yağ bezi problemleri tedavi edilmediği takdirde 'arpacık ve şalazyon' denen sert yağ kistleri oluşturabilir. Bu hastalarda kuru göz sendromu daha sık gelişir ve daha şiddetli seyreder. Özellikle yaşlılarda kirpiklerde içe dönme, göze batma ve dökülme gibi sorunlar gelişebilir.
Çok nadiren gözün kornea tabakasında iltihaba ve görme sorunlarına neden olabilir. Göz içi ameliyat geçirecek hastalarda, ameliyattan sonra enfeksiyon gelişmesi riskini artırabilir.''