Genel Sağlık Kısa kısa...

Kısa kısa...

12.07.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Kısa kısa...

Kısa kısa...


Sağlık dünyasından kısa haberler

       Tayland’ta doğum kontrolü
       Tayland hükümeti, ülkenin güneyindeki Müslüman toplulukların doğum kontrol yöntemleri kullanmaları konusunda dini liderlerden yardım istedi. Sağlık Bakanlığı yetkilileri, ülkedeki Müslüman gruplar arasında bebek ve anne ölümlerinin çok yüksek olduğunu bildirdi. Müslümanların çoğunlukta olduğu Malezya sınırındaki beş eyalette, bebek ölümü oranı binde 33 ve bu Tayland’ın geri kalan nüfusuna oranla iki kat daha fazla. BM Nüfus Vakfı, ülkede var olan cinsel eğitim programının İslam inançlarıyla uyuşması için çalışıyor. Ancak bu cinsel eğitim programın, okullarda uygulanmaya başlanmadan önce metinlerin dini liderler tarafından onaylanması gerekiyor. AFP

       Asabilere kahve yaramıyor
       AlIŞkIn olduğumuzdan daha fazla kahve tükettiğimizde avuç içlerimizin terlediğini ve kalp atışımızın hızlandığını fark ederiz. Ancak sinirli ve endişe ile ilgili rahatsızlıkları bulunan kişiler, kafeinin yarattığı bu belirtilerin, bir kalp rahatsızlığının ön belirtileri olduğunu sanıp endişelenebiliyor. John Hopkins Üniversitesi Tıp Okulu’ndan Roland Griffiths, kafeinin dünyada en yaygın şekilde kullanılan mizaç değiştiren madde olduğunu belirtiyor. Kafeinin panik ve endişe rahatsızlıkları ile olan ilişkisine dair araştırmalar gittikçe artıyor. Amerika Psikiyatri Birliği, resmi teşhis listesine, kafeinle ilişkili üç rahatsızlığı da ekledi: kafein zehirlenmesi, kafeinle ilişkili endişe ve kafeinle ilişkili uyku bozukluğu. CNN

       Kan basıncına aspirin tehlikesi
       İngİlİz araştırmacılar, daha çok kalp hastalıklarını önlemek amacıyla günde bir tane alınan aspirinin, yüksek kan basıncına sahip erkeklere önerilmemesi gerektiğini açıkladı. Araştırmayı yürüten doktorlar W. Meade ve P .J. Brennan, 45 ve 69 yaşları arasındaki 5 bin 499 erkek arasında yaptıkları deneylerle bu sonuca ulaştıklarını belirttiler. 45 ve 49 yaşları arasındaki ve kan basıncı yüksek erkeklerde kalp hastalıklarını yüzde 52 oranında önleyen aspirin, kan basıncı yüksek hastalar üzerinde aynı sonucu vermedi. Araştırmacılar, bu sonuçlara göre normal kan basıncına sahip erkeklerin günde 75 mg aspirin alarak kalp hastalıklarına karşı önlem alabileceklerini belirttiler. Elde ettikleri bulguları doğrulamak amacıyla çalışmalarına devam eden araştırmacılar, yüksek kan basıncı olan hastaların aspirin kullanımını kontrol altına almanın önemini vurguladılar.

       Klonlanan inek yavruladı
       Japonya’nIn kuzeydoğusunda yapılan araştırmada, bilim adamları klonlanmış bir ineğin doğum yapmasını sağlayarak, klonlanan hayvanların da üreyebileceklerini kanıtladı. Araştırmacılardan Koichi Yamamoto, 26.5 kg ağırlığındaki dişi buzağının yarı-klonlanmış olduğunu belirtti. Bilim adamları, inek yumurtasındaki yetişkin bir hücreden alınan genetik bir maddeden elde ettikleri beş adet klonu geliştirmeyi başardı. Daha sonra bu klonlardan ikisini, yapay döllenme yoluyla hamile kalmasını sağladı. 1998’de dünyaya gelen bu klonlanmış ineklerden Kaga2 geçtiğimiz hafta yavruladı. Yavrunun sağlıklı olduğu ve annesinden süt emdiği belirtildi.

       Vitamist artık Türkiye’de
       ABD ve Avrupa’da sıkça kullanılan ve tamamen bitkilerden elde edilen vitamin sprey Vitamist, artık Türkiye’de. Vücut dengesini bozmadan günün her saatinde zindelik veren, kansızlığı önleyen, çocukların sağlıklı büyümesini, vücudun dengeli çalışmasını sağlayan Vitamist’i eczanelerden temin etmek mümkün. Vitamist, ilaç içmenin zorluğunu ortadan kaldırıyor, ağız içinin iki tarafına günde iki kez püskürtülerek kılcal damarlar aracılığıyla üç dakikada vücuda yayılıyor. Yedi lezzette, bir doz ayarlı hazırlanan ve bir aylık vitamin ihtiyacına cevap veren sprey vitaminin faydaları, tıp otoriteleri tarafından da benimseniyor.

Yazarlar