Kişisel Gelişim Ve Enerji Eğitmeni Sevgi Keleş

Kişisel Gelişim Ve Enerji Eğitmeni Sevgi Keleş

sevgikeles@sevgikeles.com

Tüm Yazıları

Hayatım boyunca daima kendimi geliştirmeye, içimdeki yolculuğu güzelleştirmeye ve potansiyelimi iyi bir noktaya getirmeye çalıştım. Gerek mesleğimden dolayı gerek gelişim yolculuğumda çokça seyahat etme olanağı buldum ve bu durum halen devam ediyor. Örneğin bu satırları, atmosferine dâhil olur olmaz bir şeylerin farklı olduğunu anladığınız Hindistan’da yazıyorum. Hindistan, meditatif çalışma alanları ve meditasyon çeşitleriyle “keşif yolculuğu” denince akla ilk gelen ülkelerden biri. Bu vesileyle siz de “kendinize yolculuk” yapmayı seçerseniz bir katkı sağlamak için bu yazıyı kaleme alıyorum. Size, kendime ve bütüne katkı olması dileğiyle.

Haberin Devamı

İnsanoğlu, yaşamı boyunca içindeki bilgeliği açığa çıkarmaya ve kendi hayatı için aradığı anlamları bulmaya çalışır. Kendini keşfedebildiği takdirde de bu yolculuk bir o kadar doyurucu geçer. Kendini tanıyamayan kişi ise maalesef hayal kırıklıklarıyla ve kendisine pozitif katkısı olmayan seçimlerle yüzleşir. Çoğu insan, hayatındaki bir şeylerin değişmesi için başkalarının bir şeyler yapması gerektiğini düşünür. Ya da karşı taraf değişirse kendisinin de ilerleyebileceği yanılgısına kapılır. Aslında kendine yolculuk, dışarıda olan bitenle alakalı değildir. Kendi içinizde yol aldıkça dış dünyayı daha kolay anlayabilir, seçimlerinizi ona göre şekillendirebilirsiniz. İşte size kendine yolculuk konusunda katkı olabilecek bazı ipuçları:

Anahtarın siz olduğunuzun farkına varın...

Kendi kalbinizin içinde olup bitenlerin, sevdiğiniz ve sevmediğiniz şeylerin, yaşamınızdaki kolaylıkların ya da zorlukların, seçimlerinizin sonuçlarının ve doğrudan sizi ilgilendiren her şeyin anahtarı sizsiniz. Siz kendiniz için değişebilir, dönüşebilir, gelişebilirsiniz. Sizden başka hiç kimse hayatınızı baştan aşağıya değiştirip sorunlarınızı çözemez. Anahtar bir başkasının elinde değil. “Karşımdaki kişi şunu yaparsa hiçbir sorunum kalmaz, şunu düzeltirse mutlu olurum” gibi beklenti temelli seçimleriniz, kuvvetle muhtemel dilediğiniz gibi sonuçlanmayacaktır.

Artı-eksi listenizi yapın...

Haberin Devamı

Kendinizi tanımada en etkili yollardan biri de doğrularınızın ve hatalarınızın farkında olmanızdır. “Yaptım, oldu bitti...” diye geçiştirmek yerine “Yaptığımdan ne öğrendim? Öğrendiğim şey bundan sonraki hayatıma ne katacak?” gibi sorular sormanızın katkısı olur. Artı ve eksi yanlarınızı gördüğünüzde zayıf ve güçlü yanlarınızı keşfedersiniz. Burada dikkat edilmesi gereken şey ise kendinizi suçlayarak ya da tam tersi hatalarınızı görmezden gelerek değil, objektif bakış açısıyla yaklaşmanızdır. Kendinize karşı dürüst olmanız önemlidir. Dışarıya nasıl yansıtırsanız yansıtın kalbiniz gerçeği daima bilir.

Sessizlik detoksu yapın...

Adına ister detoks, ister inziva, ister yalnızlık deyin... Hangisi kulağınıza hoş geliyorsa onu söyleyin... Aslında önemli olan kendinizi dışarının gürültüsünden ve kalabalıktan uzaklaştırmanız, kendi iç sesinizi fark etmeniz, sürekli koşturma halinde yaşadığınız günlerde şöyle bir durup bakmanızdır. Bazen görmek için durmak gerekir.

Sizi canlı tutan şeyleri yazın...

Haberin Devamı

Yaparken sizi mutlu hissettiren şeyleri not edin. Böylece kendi gerçekliğinizi yaşarken başkalarının seçimlerinden daha az etkilenirsiniz. İnsanın kendi seçimlerinin sonuçlarına katlaması her zaman daha kolaydır. Seçimlerinizin size ait olması eyleme geçmek konusunda motivasyonunuzu artırır. Kendinizi mutlu, canlı hissettiğiniz anların çoğalması, aynı zamanda keyifli ve pozitif anlarınızın çoğalmasında da katkı olacaktır.

Kendinize mola zamanları ayırın...

Günlük yaşantınızda bir işten diğer işe geçerken beş dakika dahi olsa kendinize zaman ayırmak, içsel yolculuğunuza katkı olmanın yanı sıra işlerinizi daha bilinçli yapmanıza ve daha pozitif sonuçlar almanıza destek olur.

Gününüzü analiz edin...

Her günün sonunda soracağınız bazı sorular, kendinize olan mucize yolculuğunuzda katkı olacaktır:

  • Bugün beni etkileyen hangi pozitif/negatif olaylar oldu?
  • Kendimi çoğunlukla hangi modda hissettim?
  • Bugün yaptığım seçimler bana mı aitti?
  • Bugünü tekrar yaşasam neleri değiştirmek isterim?
  • Değiştiremeyeceğim şeyler varsa bunu nasıl kabul edip süreci aşabilirim?
  • Beni neler doyuma ulaşmış hissettirir?
  • Bana katkı sağlayacak hangi güçlü yönlere sahibim?
  • Hangi yönlerimi geliştirirsem kendimi daha iyi hissederim?

Kendimize olan yolculuğumuz yaşamımız boyunca devam edecektir. Bu nedenle “Ben kendimi tamamladım” demek doğru değildir. Özümüze baktıkça yeni bir yanımızı fark ederiz. Dünyanın neresine gidersek gidelim esas yol içimizdedir. Yolda bulmayı umduğumuz şeyleri de hayatımıza dâhil etmemiz gerekir.

Kendinize olan tüm yolculuklarınızın mucizelere açılmasını dilerim…

Sevgi KELEŞ®

Kişisel Gelişim Dersleri Eğitmeni - Yazar

Instagram: sevgikeles