Kişisel Gelişim Ve Enerji Eğitmeni Sevgi Keleş

Kişisel Gelişim Ve Enerji Eğitmeni Sevgi Keleş

sevgikeles@sevgikeles.com

Tüm Yazıları

Bazı sorular vardır ki insana ikilem yaşatır, cevap versen sınırlarını zorlamış olursun, cevap vermesen ortam gerilir. Bununla birlikte asıl ilginç olan bu soruların kimseye faydasının olmamasıdır. Karşılıklı sohbette ortak bir fayda içermediği gibi ortada verilmesi gereken bir mesaj da yoktur. Daha çok bireysel alanları ilgilendirir. Zaman zaman farkında olmadan bizler de bu soruları soruyor olabiliriz. Konu açmakta zorlanan kişiler sohbete en klişe sorularla devam edebilir ve bu klişeler itici olabilir. Karşımızdaki kişinin sohbetten uzaklaşmaması için alakasız ortamlarda sorulmaması gereken bazı soruları yazımızın devamında bulabilirsiniz.

Haberin Devamı

Çok zayıflamışsın, hasta mısın? / Kilo mu aldın sen?

Bu iki soru da kişi üzerinde negatif etki yaratacaktır. Kilo almış ya da vermiş olabilir, hasta da olabilir. Paylaşmak isteseydi zaten paylaşırdı. “Ben iyi niyetle sordum” demek yerine sohbet sırasında gözlemlemek ve dinlemek daha katkı olur. Bazen insan bir derdi olsa dahi anlatmak istemeyebilir.

Aylık gelirin ne kadar?

Kişilerin mali durumlarını merak etmenin tam olarak neye hizmet ettiğini düşünmek gerekir. Soruyu bir maliye uzmanı sormamışsa veya karşı tarafa mali fayda sağlamak için sorulmamışsa yersiz bir sorudur ve karşı tarafı yetersiz hissettirebilir. Çoğunlukla parayla değer ölçümlemesi yapan kişiler tarafından alakasız yerlerde sorulan bir sorudur.

Evlilik ne zaman? / Çocuk yapmıyor musunuz?

Bu sorular da bireyseldir ve kişinin özel alanıyla ilgilidir. Evlenecek olursa ve sizi de törende görmek isterse size bildirecektir. Çocuğu olduğunda da duyarsınız zaten. Karşı tarafla ilgileniyormuş gibi yapmak için özel hayatlarını deşmemeliyiz. Birçok kişi sosyal mobbing yüzünden evlenmek zorundaymış gibi hissetmekte ya da evlenmemeyi, çocuk sahibi olmamayı kendisinde bir eksiklik gibi görmektedir. Hâlbuki bunlar özel, bireysel, hatta bir noktada da “kadersel” konulardır. Sonuç itibarıyla soruyu soranı ilgilendirmezler!

Neden boşandınız?

Bir sebepten boşanmış ve emin olun bu süreç hiç kolay olmamıştır. Kişi kendisi aktarmadığı sürece bu konuyu açmamak daha destekleyici olur. Kimse boşanmak için evlenmez, mutlaka kendisine göre bir gerekçesi vardır. Vereceği cevaba göre ilişkisini yorumlamak kişiyi kırabilir ya da öfkelendirebilir. Her insan farklıdır, tahammülleri de, ilişkiyi yaşama şekilleri de değişkenlik gösterir.

Haberin Devamı

Bunun için mi üzüldün?

Herkesin gündemleri, değerleri farklı olduğuna göre bir kişi için önemsiz olan bir konu bir başkası için çok önemli olabilir. Bu da kişiyi yargılayarak onu uzaklaştırmaktan ve anlaşılmamış hissettirmekten başka işe yaramayacak, empatiden yoksun, itici bir sorudur.

Bu soru kalıpları uzar gider ve ortak noktaları ise doğrudan karşı tarafın hayatını ilgilendirmeleridir. Soruyu soranın konuyla ilgili doğrudan bir muhataplığı yoktur. Kişilerin sınırlarına saygı duyulmalı, “İyiliğini düşünüyorum” bahanesi altında özelleri ihlal edilmemelidir. Başka bir yazımızda da kişisel sınırları zorlayan sorulara nasıl cevap verilebileceğini inceleyebiliriz. Sevgiyle kalın...