Kişisel Gelişim Ve Enerji Eğitmeni Sevgi Keleş

Kişisel Gelişim Ve Enerji Eğitmeni Sevgi Keleş

sevgikeles@sevgikeles.com

Tüm Yazıları

Zihin kodlarına bakıldığında yaşamında birçok şeyi yapabilen, hayatını denge ve tatmin ile sürdüren kişilerin daha mutlu olduğu gözlenmiştir. Hayatın her alanında olduğu gibi bu konuda da dengeye ihtiyaç vardır. Terazinin hangi tarafına daha ağırlık verirseniz o tarafı aşağı iner. Ağırlığın 1 kg pamuk mu 1 kg demir mi olduğu gerçeği değiştirmez. Yani sanki her şeye yetişebilir gibi hissederek üzerimize aldığımız her sorumluluk kısa süreli motivasyon sağlayarak bir başlangıç yaptırabilir. Yalnız sürdürülebilir değildir. Bu sebeple şimdi kâğıdı kalemi alıp bizi de motive eden düzenli yaptığımız her şeyi yazmak dönüşmesi gereken ilk alanı bize göstermiş olur.

Haberin Devamı

Günlük yaşantınızda zamanı verimli kullanamama sebebi olarak bazen tembel olduğumuzu düşünürüz; aslında burada fark etmemiz gereken şey tembel olduğumuz etiketi değildir. Kişi içinde gerekli motivasyonu bulursa yapılacak işi kolaylıkla tamamlayabilir. Yani içsel motivasyonumuz tamamlayacağımız işi, günü ve eylemin bitiş hızını verimini ve ortaya çıkacak durumun kalitesini yükseltecektir. Bize ağırlık veren yapma isteğimizin olmadığı kaç zorunluluğa sahibiz? Bu sorunun cevabı bize büyük farkındalık katacaktır. Sonraki adım olarak zorunluluklarımızı değiştiremiyorsak zorunluluklarımıza karşı nasıl motive oluruz? Bu iş nasıl daha eğlenceli halde yapılır? Güne tamamlanması gereken saat birikimi olarak değil de her anında öğrendiğiniz yeni bir deneyim olarak baksanız ve her anı bir diğerinden daha neşeli geçirmek için düşünseniz gününüz nasıl şekil alırdı? Bununla birlikte zamanı verimli kullanabilmek için yapılacak farklı şeyler;

Önceliklerinizi belirleyin

Neleri yapmanız şart? Sizin için önceliği olan neler var? Sizin için acil ve önemli olan şeyler nelerdir? Az aciller ve daha az önemliler nelerdir?

Hedefleriniz gerçekçi olmalı

Günlük, haftalık aylık nasıl plan yaparsanız yapın hedefleriniz ulaşılabilir ve gerçekleştirilmesi mümkün olmalıdır. Gerçekleşmesi mümkün olmayan hedefler motivasyonun azalmasına sebep olmakla birlikte kendinize olan güveninizi de olumsuz etkileyebilir.

Haberin Devamı

Motivasyon molaları verin

Bir işin tamamlanması sizi motive ediyormuş gibi gelebilir. Aslında düzenli mola ve bağımsız motivasyon kaynağı tamamlamak istediğiniz eylemi daha keyifle bitirmenize destek olur. Bağımsız motivasyon alanlarınızı bulmak için beni ne motive eder? Bu işi tamamlamak için neye ihtiyacım var? Bana bu konuda kimler katkı olabilir? Farklı hangi kaynaklarımı kullanırsam hem eğlenceli hem de olumsuzlaşmadan günü tamamlayabilirim? gibi sorular size bu konu ile ilgili farklı bakış açıları sunacaktır.

Planlar konusunda esnek olun

Gerek günlük gerekse haftalık hangi planı yaparsanız yapın; planlar karşısında esnek olabilmeniz sizin gün sonunda rahat nefes almanızı sağlar. Yaşamda bazı şeyler bizim elimizdeyken bazı şeyler bizim dışımızda gelişir. Örneğin, trafik, hastalık, toplantı iptali, kısa ya da uzun soluklu krizler, çevremizdeki kişilerin yaşamımızdaki etkileri gibi. Bu ve benzeri konularda ön görebildiğimiz kadar dikkatli olabiliriz yalnız her şeyi plana uygun yapamayabiliriz. Çünkü kontrol alanımız dışında gerçekleşen bir durumu biz değiştiremeyiz. Bu sebeple plan aksaklığında demoralize olup ipin ucunu bırakmak yerine şimdi ne yapabilirim? Bu koşullarda günümü en verimli nasıl tamamlayabilirim? Elimden gelen en iyi şekilde zamanı nasıl yönetebilirim? Soruları katkı olacaktır. Günü öğleden önce öğleden sonra ve akşam şeklinde üç bölüme ayırmak ve her bölüm için ayrı ayrı plan yapmak size ait olmayan sorumlulukları ilgililerini dağıtmak faydalı olabilir. Çevreden katkı almaya gönüllü olmak ve en önemlisi bu kadarını yapabiliyorum diyebilmek gün planınız için size destek olacaktır. Hayat akıp gittikçe göreceksiniz ki; şu an kendinizi yorduğunuz yetişmesi zorunlu gibi gelen birçok şey bir süre sonra gündeminizde dahi olmayacak. Yaşam yakaladığınız yerden güzelleşir. Hadi şimdi size neşe verecek on dakikayı oluşturun.

Haberin Devamı

Kişisel Gelişim Dersleri ve Enerji Eğitmeni, Yazar

Sevgi Keleş