Sağlık Klamidya Nedir? Klamidya Belirtileri Nelerdir, Nasıl Tedavi Edilir?

Klamidya Nedir? Klamidya Belirtileri Nelerdir, Nasıl Tedavi Edilir?

05.03.2021 - 12:43 | Son Güncellenme:

Klamidya, cinsel yolla bulaşan hastalıkların içerisinde çok sık rastlanan bir hastalıktır. Sinsi bir şekilde seyreden, tedavi edilmediği takdirde ise oldukça ciddi problemlere sebep olan bir hastalık türüdür. Peki klamidya nedir? Klamidya belirtileri nelerdir, nasıl tedavi edilir? Kladmiya peniste akıntı yapar mı? İşte detaylar.

Klamidya Nedir Klamidya Belirtileri Nelerdir, Nasıl Tedavi Edilir

Klamidya hastalığı; chlamydia trachomatis isimli bakterilerin sebep olduğu ve oldukça sık bir şekilde görülen cinsel hastalıklardan birisidir. Kadınlarda; servisite sebep olurken, hem erkek hem de kadınlarda üretrit ve proktite sebep olabilmektedir. 

Haberin Devamı

Klamidya Nedir? 

Klamidya; üreme sisteminde bulunan bakteriyel bir enfeksiyon türüdür. Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar içerisinde çok yaygın bir şekilde görülmektedir. Hem kadın hem de erkekleri etkiler ve bütün yaşlarda görülebilir. Rahatsızlığın erken dönemdeki belirtileri oldukça hafiftir. Fakat tedavi edilmediği durumlarda bilhassa kadınlarda oldukça ciddi sağlık problemlerine sebep olabilmektedir. Erken doğum gibi pek çok sorunla karşılaşmak mümkündür. 

Klamidya Belirtileri Nelerdir?

Klamidya belirtileri; erken dönemlerde kadınların yaklaşık yüzde 90'ında, erkeklerin ise yüzde 70'inde bir belirtiye neden olmaz. Enfeksiyon bulaştıktan yaklaşık 3 hafta belirtiler görülür.

Erkeklerdeki belirtiler;

Haberin Devamı

 - Boğaz ağrıları, ateş ve öksürük,

 - Sarı veya yeşil akıntılar,

 - İdrar yaparken yanma,

 - Kasık ağrısı,

 - Dışkılarken ağrı ve kanamanın yanı sıra dışkılamaya sıkça çıkma,

 - Testis ağrısı olarak sıralanabilir. 

 Kadınlardaki belirtiler ise; 

 - Kasık ağrıları,

 - Vajinal akıntı,

 - İlişki esnasında ağrı hissetme,

 - İdrar yaparken yanma,

 - İlişki sonrasında kanama,

 - Adet periyodu arasında lekelenme,

 - Pelvik inflamatuar hastalıklar olarak sıralanabilir. 

 Klamidya Nasıl Tedavi Edilir?

 Klamidya tedavisi;

 - Klamidya, antibiyotikler ile tedavi edilmektedir.

 - Klamidya enfeksiyonu bulunan kişiler, tedaviye başladıktan 1 hafta süreyle cinsel aktivitelerden kaçınmak mecburiyetindedirler. 

 - Klamidya tedavisi adına yazılmış olan antibiyotiklerin tam şekilde ve zamanında alınması, hastalıktan kurtulmak adına oldukça önemlidir.

 - Klamidya tedavisi adına kullanılan antibiyotiğin yalnızca bakterileri yok ettiğini belirtmek önemlidir. Klamidya enfeksiyonun kişinin vücudunda yapmış olduğu tahribatı geri döndürmemektedir. 

 - İlaca başladıktan sonra enfeksiyona bağlı olan şikayetlerin geçmesi gerekmektedir. Şikayetlerin devam etmesi halinde yeniden muayene adına doktora başvurmak gerekir. 

 - Klamidya enfeksiyonu, yenileyebilir. Cinsel partnerlerin tedavi edilememesi durumunda hastalıkla yeniden karşılaşmak mümkündür. 

 - Klamidya enfeksiyonunu geçiren erkek ya da kadınlar tedavi yapıldıktan 3 ay sonra yeniden kontrol adına doktora başvurmaları gerekmektedir. 

Haberin Devamı

Klamidya hastalığı, tedavi edilmesi gereken ve ihmali yapılmaması gereken bir hastalıktır. Bu yüzden cinsel hayatı aktif olan kişilerin, gereken tetkikleri yapması önemlidir. 

 

Yazarlar