Kitap okumak ruh sağlığına iyi geliyor

Kitaplar, kişiyi içinde bulunduğu dünyanın stresinden uzaklaştıran, cenderesinden çıkaran ve farklı serüvenleri zihninde, hayal dünyasında yaşamasını sağlayan, okuyana iyi gelen bir aktivitedir. Kitap okurken içinde bulunduğunuz fiziki ortamdan, kafanızdaki düşüncelerden, günlük kaygılardan sıyrılır ve kendinizi başka dünyaların içinde bulursunuz. Bu durum sizin iyi olma halinizi olumlu etkiler ve kendinizi daha mutlu hissedersiniz. Sessiz bir ortamda, buram buram kahve kokan fincandan havalanan buhar eşliğinde okunan bir kitap kime iyi gelmez ki... Yanınızda bir kitap olduktan sonra nerede olduğunuzun da bir önemi kalmıyor. İster bir metroda, ister bir bank üzerinde hiç fark etmez, gözleriniz yazıyla buluştuktan sonra her mekân güzelleşir.

Haberin Devamı

Kitap okumanın yanında insan psikolojisine iyi gelen spor yapmak, müzik dinlemek, yoga yapmak, mizah gibi birçok aktivite de bulunmaktadır. Bu aktivitelerin içinde belki de en kolayıdır kitap okumak. Ancak ülkemizin kitap okuma oranına bakılırsa pek tercih edilmediği görülecektir. Bir araştırmaya göre bireyin mutluluğunu belirleyen temel etkenin sosyokültürel ve ekonomik düzeyinde değil de kendine zaman ayırabildiği, anlamlı, sürdürülebilir ve fazla maddi güç gerektirmeyen keyifli etkinliklerde olduğu belirlenmiştir. Ne dersiniz, sizce de kitap okumak bu şartları fazlasıyla içinde barındırmıyor mu?

2009 yılında ABD’de 'bireylerin, stres düzeyleri üzerinde; yoga, mizah ve kitap okumanın etkilerini' araştıran bir başka çalışmada, 30 dakika kitap okumanın kan basıncını, kalp atış hızını ve psikolojik sıkıntıyı azaltmada yoga ve mizah kadar etkili olduğu tespit edilmiştir. Bu tespit bireylerin stresli anlarda ve psikolojik olarak sıkıntılı hissettiklerinde iyi olma hallerini kazanmaları için yapabilecekleri kısa süreli aktivelerin ne denli önemli olduğunu ortaya koymaktadır.

Bu çalışmada gösteriyor ki kitap okumak ruh sağlığına iyi geliyor. Kitapların büyülü dünyasına aşinaysanız bu dünyanın müdavimi olmaktan asla vazgeçmeyin. Eğer kitaplarla aranız yok ve kendinizi iyi hissetmiyorsanız size iyi gelecek bir seyahate çıkmak için elinizdeki telefonu bir kenara bırakıp onun yerine elinize bir kitap almaya ne dersiniz. Keyifli okumalar.

Haberin Devamı