08.04.2021 - 10:25 | Son Güncellenme:
Kolonoskopi, kanser ve bağırsak polipleri gibi önemli hastalıkların erken teşhisinde çok önemli bir yer tutar. Teşhis için yapılan görüntüleme sonucunda görüntüleme işlemi sırasında rastlanılan poliplerin çıkartılması için kullanılır ya da şüphe duyulan kısımdan doku örneği alınır. Kolonoskopi, bu yönü ile çok sık kullanılan bir tedavi yöntemidir.
Kolonoskopi Riskleri Nelerdir?
Kolonoskopi, çok güvenilir bir işlemdir. Bu işlem sırasında ve sonrasında bazı beklenmedik olumsuz durumlar ortaya çıkabilir. Kolonoskopi işleminde en sık karşılaşılan riskler ise,
İltihaplanma
Kanama
Divertikül denilen kalın bağırsak duvarının dışa doğru fıtıklaşması
Kolon ya da rektum duvarında yırtılma (perforasyon)
Şiddetli karın ağrısı,
İşlem sırasında kullanılan sakinleştiriciye olumsuz tepki
Kalp ya da kan damarı hastalığı olan kişilerde sorunlara neden olabilir.
Kolonoskopinin Zararları Var mıdır?
Kolonoskopi, alanında uzman bir hekim tarafından yapıldığı zaman tehlikesi oldukça düşük ve güvenli bir işlemdir. Ama nadir de olsa kanama, karında şiddetli ağrı, kolonun delinmesi, solunum, ağrı ve kalp sorunları gibi çeşitli komplikasyonlar görülebilir. Bu nedenle kullandığınız ilaçlarla ilgili öncesinde doktorunuzu doğru bir şekilde bilgilendirmeniz gerekir.
Kolonoskopi ile nedeni ile ölüm riski çok düşüktür. 2010 yılında yapılan bir araştırmaya göre kolonoskopi yapılan 371 binden fazla insan arasından herhangi bir sebepten dolayı sadece 128 ölüm gerçekleşmiştir. Kolonoskopilerin genellikle yaşlı kişilerde ve diğer tıbbi rahatsızlıkları olan kişilerde yapıldığı için bu sayı çok daha düşüktür.
Kolonoskopi Nasıl Yapılır?
Kolonoskopi yapılması sırasında hastanın kendisini rahat hissetmesi için ağrı kesici ilaçlar verilir. Kolonoskopi işlemi için hastaya özel tasarlanmış olan, ameliyat önlüğüne benzeyen arkası açık kolonoskopi pantolonu giydirilir.
Hastanın tansiyonu, solunumu ve nabzının görüntülenmesi ile vücudunun farklı yerlerine elektrotlar bağlanır. Hastanın masaya yatıp dizlerini kendine çekmesi istenir. Kolonoskopi pozisyonu olan bu pozisyon sayesinde hekim kolayca kolonoskopi cihazını makata kısa sürede yerleştirir. Kolonoskop cihazının ucunda bulunan kamera ile elde edilen görüntü monitöre yansıtılarak incelenir.