05.03.2021 - 16:00 | Son Güncellenme:
Kolostomi uygulaması genel olarak sağlık alanında çalışan kişilerin ya da kolostomi uygulaması yapılan bir hastanın yakını ya da kolostomi uygulanan kişinin kendisi olması halinde bilinse de genel olarak duyulmayan yöntemlerdendir. Kolostomi uygulaması bazı durumlarda yapılmaktadır. Kalın bağırsağın ya da rektumun bir bölümü hastalık sürecinde veya hasarlı olan kalın bağırsak bölgesinde kalıcı olarak çıkarılması halinde oluşmaktadır. Yazımızda detaylı bilgiler yer alıyor.
Kolostomi Nedir?
Kalın bağırsağın bir bölümünün karın duvarından dışarı çıkartılmasıyla sonuçlandığı cerrahi bir ameliyat işlemine verilen isimdir. Kolostomi sırasında kalın bağırsağın bir ucu karın duvarına açılmış olan bir keşiden yönlendirilir ve burada stoma oluşturulur. Stoma ağıza benzemekte olan küçük delik anlamına gelir. Stoma, dışkının toplanmasını sağlayabilmek için bir kesenin yer aldığı cilt ağızıdır. Kolostomi geçici olarak ya da uzun süreli olarak açılabilir. Kolostomi bağırsaklardaki dışkının dışarı atılabilmesini sağlamaktadır. Stoma çevresinde konumlandırılan özel torbalar içine kolaylıkla dışkı çıkısı sağlanabilir.
Kolostomi Hangi Durumlarda Açılır?
Kolostomi genel olarak bağırsağın bir bölümünün çıkarılması ya da atlanmasını yani bypass edilmesini gerektiren durumlarda yapılır. Kolostomi işlemi aşağıda sıralayacağımız durumlarda tedaviye ait bir parça olarak yapılabilmektedir:
● Yumurtalık, anal veya kolorektal kanserler
● Crohn hastalığı veya ülseratif kolit gibi inflamatuar hastalıklarda
● Genetik adenomatoz polipozis (FAP)
● Bağırsakta meydana gelen tıkanmalar (obstrüksiyon)
● Bağırsaklara zarar veren yaralanmalar
● Bağırsak çeperinde meydana gelen iltihaplanma ile seyreden torbalar (Divertikülit)
● Doğumsal kusurlar.
● Fekal inkontinans
● İleri derecede peri-anal fistül vakalarında.
Kolostomi Ne Zaman Kapanır?
Kolostomi uygulaması hem geçici hem de kalıcı olarak yapılabilmektedir. Kalıcı olarak yapılması kişinin bağırsaklarını normal fonksiyonunda hiçbir zaman tekrar kullanamayacağı durumlarda gereklidir. Fakat kolostominin geçici olarak yapılması da mümkündür. Artık kişinin bağırsaklarını normal şekilde kullanabilmesi mümkün ise kişinin kolostomisi kapatılır. Kolostomi için artık gerek kalmadığı anlaşıldığı takdirde kişinin kolsotomisi kapanır.
Kolostominin kapanmasının ardından bir süre bağırsağın kendini toplaması için zaman gerekmektedir. Kolostomi kapatıldıktan sonra hastalar yeme ve içme durumlarına dikkat etmelidirler. Genel olarak sıvı besinler tüketerek bağırsağın eski fonksiyonunu kazanması için gereken süre boyunca bağırsak fazla yorulmamalıdır. Zaman içinde hastanın bağırsağı normal fonksiyonunu kazanacak ve kişi normal hayatına dönebilecektir.