Sağlık Koroner Anjiyografi Nedir? Bilgisayarlı (Bt) Koroner Anjiyografi Hangi Durumlarda Yapılır?

Koroner Anjiyografi Nedir? Bilgisayarlı (Bt) Koroner Anjiyografi Hangi Durumlarda Yapılır?

07.09.2021 - 15:58 | Son Güncellenme:

Günümüzde en sık karşılaşılan sağlık problemlerinden birisi de kalp ve damar hastalıklarıdır. Bu anlamda koroner anjiyografi kullanılmaktadır. Kalp damarlarının görüntülenebilmesi için önem taşıyan koroner anjiyografi pek çok kişi tarafından da merak edilmektedir. Peki Koroner anjiyografi nedir? Bilgisayarlı (BT) koroner anjiyografi hangi durumlarda yapılır? Sizlere koroner anjiyorafi hakkında merak edilenleri detaylıca derledik.

Koroner Anjiyografi Nedir Bilgisayarlı (Bt) Koroner Anjiyografi Hangi Durumlarda Yapılır

Koroner anjiyografi kasıktan veya koldan yapılmaktadır. Riskli bir işlem olarak görülse de bazı durumlarda mutlaka yapılması gereken bir uygulamadır.

Haberin Devamı

Koroner Anjiyografi Nedir? 

Koroner anjiyografi kalp damar görüntülenmesi şeklinde tanımlanmaktadır. Bu sayede kalbi besleyen damarların röntgenleri çekilebilmektedir. Lokal anestezi ile yapılan bu işlem sırasında hasta uyanıktır ve hiçbir şekilde ağrı hissetmemektedir. Koroner anjiyografi yaklaşık 15 dakika sürer ve tekniğine göre işlem sonrasında hastanede hastalar 2 ile 6 saat arasında kalırlar. 

Kalp damarlarını görüntüleyebilmek için yapılan koroner anjiyografi kasık damarından veya el bileğinden girilerek yapılmaktadır. Bu damar ile ilgili anomali durumu var ise başka damarlardan da girilerek anjiyo işlemi yapılabilmektedir.

Damar içerisine kılıf yerleştirilerek kılıftan girilen kateter ile kalbi besleyen damarlara ulaşım sağlanır. Katater sayesinde koroner damarlara opak madde verilerek damarların filmi çekilir ve işlem sonrasında bu kılıf çıkarılır. Bu sırada kanamayı durdurmak için ise 10 ile 20 dakika arasında baskı uygulanır.

Haberin Devamı

Bilgisayarlı (BT) Koroner Anjiyografi Hangi Durumlarda Yapılır?

Kalp damarların Bilgisayarlı Tomografi cihazları ile 10 veya 12 saniyede koroner anjiyografi işlemleri uygulanabilmektedir. Bu sayede yüksek görüntüler elde edilebilmekte ve her hastadan yaklaşık 300 ile 500 arası kesit elde edilmekte olup veriler kesitten çok hacim bilgisi taşımaktadır. Bilgisayarlı koroner anjiyografi işlemleri şu durumlarda yapılmaktadır:

 - Kalp damarlarında darlık bulunan aterosklerotik plakaların tespiti ve darlık durumu değerlendirilmesi için,

 - Kalsiyum skorlama yapılabilmesi için,

 - Şikayeti olmasa da risk durumu olan hastaların kontrolü için,

 - By-pass ameliyatı esnasında kullanılan damarların stend takılan veya balon ile açılan damarların kontrolleri için,

 - Koroner arter anatomisinin incelenmesi için ve anormalliklerin normal kabul edilen anatomik değişkenlerin gösterilmesi için,

 - Kateter anjiyografisinde kesin karar verilememesi veya başarısız olunan durumlarda tamamlayıcı bilgilerin edinmesi için yapılmaktadır.

Yazarlar