Sağlık Kronik Gastrit Nedir, Belirtileri Nelerdir? Kronik Gastrit Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kronik Gastrit Nedir, Belirtileri Nelerdir? Kronik Gastrit Tedavisi Nasıl Yapılır?

22.03.2021 - 16:33 | Son Güncellenme:

Gün içinde tüketilen besinler ve stresli yaşam şekli mideyi olumsuz olarak etkilemektedir. Bu da gastrit hastalığının ortaya çıkmasına sebep olur. Yetişkinlerde sıklıkla gastrit hastalığına rastlanmaktadır. Kronik gastrit nedir, belirtileri nelerdir? Kronik gastrit tedavisi nasıl yapılır? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Kronik Gastrit Nedir, Belirtileri Nelerdir Kronik Gastrit Tedavisi Nasıl Yapılır

 Gastrit hastalığına helikobakter pilori isimli bir bakteri türü neden olmaktadır. Bu hastalığın teşhis edildikten sonra hızlı bir şekilde tedavi edilmesi gerekmektedir. Endoskopi ile gastrit hastalığını teşhis etmek mümkündür.

Haberin Devamı

 Kronik Gastrit Nedir, Belirtileri Nelerdir?

 Gastrit hastalığı mide zarının iltihaplanması durumuna verilen isimdir. Bu enfeksiyonun sebebi helikobakter pilori isimli bir bakteridir. Bu bakteri tüm dünyada en fazla enfeksiyona sebep olan bakteri türlerinden bir tanesidir. Hastalığın tedavi edilmemesi halinde kronik gastrit meydana gelebilir.

 Kronik Gastrit belirtileri;

Mide üst kısmında ağrı oluşumu

Midede yanma

Sık sık geğirme

İştahın azalması

Kişilerde şişkinlik belirtileri

Çok nadir de olsa mide bulantısı ve kusma

Akut gastrit durumunda kişilerde kanama da görülebilmektedir. Bu bakterinin vücuda çocukluk döneminde alındığı be yıllar boyunca insan vücudunda kaldığı düşünülmektedir. Bunun yanında kişilerde; ağız kokusu, halsizlik, siyah dışkı, midede ekşime, hıçkırık gibi belirtiler de görülebilmektedir.

Haberin Devamı

 Gastrit oluşumu, alkolün çok sık tüketilmesi, çok fazla tütün kullanımı, antienflamatuar ilaçların sıklıkla kullanımı ile tetiklenebilmektedir.

 Kronik Gastrit Tedavisi Nasıl Yapılır?

 Gastrit hastalığının tedavisinde ilaçlar pek etkili olmamaktadır. Ancak kişilerin yeme alışkanlıkları değiştirmesi ve düzenli egzersizler ile bu hastalığın belirtileri azaltılabilmektedir. Ancak yapılan değişikliklerin yeterli olmaması halinde mideyi rahatlatacak ilaç tedavilerine de başvurulabilmektedir.

 Gastrit tedavisinin en önemli adımı kişilerin mide zarını rahatsız edecek yiyeceklerden uzak durmalarıdır. Bu sebeple çok fazla alkol, kahve, sigara gibi ürünlerin tüketiminden kaçınmaları gerekmektedir.

 Hastalığın belirtilerinin şiddetli olması halinde birkaç gün yemek yemekten uzak durmak kişilerin rahatlamasını sağlayacaktır. Bunun yanında gastritin yoğun olduğu zamanlarda kişilerde zaten iştah kaybı görülmektedir.

 Belirtilerin hafif olması halinde kişilerin mideyi yormayacak hafifi yiyecekler tüketmesi mideyi zorlamaması gerekir. Stresin tetiklediği gastrit durumlarında ise kişiler meditasyon gibi rahatlatıcı yöntemlere başvurabilirler.

 Gastrit rahatsızlığının nedeni helikobakter pilori isimli bakteriden ötürüyse o zaman doktor kontrolünde antibiyotik alımına da başlanabilmektedir.

Yazarlar