Yaşam Kulaklık yoksa mesaj gönderin

Kulaklık yoksa mesaj gönderin

02.02.2011 - 02:10 | Son Güncellenme:

Bakanlığın raporunda cep telefonunun kalp ve beyinden uzak tutulması gerektiği belirtiliyor. Hamile ve çocukların da ‘cep’ kullanmaması gerektiği vurgulanıyor...

Kulaklık yoksa mesaj gönderin

Cep telefonlarının insan sağlığına etkileri konusundaki araştırmaları göz önünde bulunduran Sağlık Bakanlığı, vatandaşları bilgilendirici önerilerin belirlenmesi amacıyla “Elektromanyetik Alanların Sağlık Etkilerini Değerlendirme Alt Kurulu“nu oluşturdu. Kurul tarafından cep telefonu kullanılmasıyla ilgili bir rapor hazırlandı. Rapordaki dikkat çekici noktalar şöyle:
- Cep telefonundan yayılan dalgadan etkilenimin uzaklıkla azaldığının vurgulandığı rapora göre, kablolu kulaklık kullanılması telefonun baş bölgesinden uzak tutulmasını sağlıyor. Kulaklığın olmadığı durumlarda “hoparlör” modu tuşlanarak, sesli görüşmeyle telefondan uzak konuşulması öneriliyor.
- Büyümesi ve gelişmesi süren çocuklarda cep telefonu kullanım yaşının geciktirilmesi ve çocukların cep telefonu kullanmaması tavsiye ediliyor. Hamilelerin ise cep telefonu kullanmaları önerilmiyor.
- Acil durumlar dışında mümkünse kablolu sabit telefonların kullanılması tavsiye ediliyor.
- Görüşmelerin kısa tutulması, daha çok kısa mesajlardan yararlanılması isteniyor. Numara çevrildikten sonra hat bağlanıncaya kadar telefonun vücuttan uzak tutulması isteniyor.
- Cep telefonuna gelen arama olduğunda ya da arama yapılması gerektiği durumlarda, bağlantı kurulduktan sonra cep telefonunun kulağa tutulması ile elektromanyetik radyasyona maruz kalmanın önemli ölçüde azaltılacağı belirtiliyor.
- Cep telefonu alınırken SAR değeri düşük telefonların tercih edilmesi öneriliyor.
- Telefonların özellikle kalp, beyin ve böbrek gibi organlardan uzakta tutulması gerektiği vurgulanıyor.
- Bebek odaları, yatak odaları ve çocukların yakınında cep telefonu bulundurulmaması tavsiye ediliyor.

Haberin Devamı

KARŞI GÖRÜŞ
Teknoloji Bilgilendirme Platformu, “yurtdışında yapılmış çalışmalarda cep telefonlarının sağlığı tehdit ettiğine dair bilimsel bir veri olmadığını” bildirdi.

Uyurken kapatın
- Raporda uyku sırasında cep telefonlarının kapatılması, kapatılmayacaksa başucundan en az 1 metre uzağa konulması da öneriler arasında yer alıyor.
- Telefonların hareketli araçların içinde kullanılması ve taşınması da önerilmiyor. Araç içinde metal çeperlerden içeri yansıyan elektromanyetik alanın şiddetinin, açık havadakinden daha fazla elektromanyetik dalgaya yol açtığı gerekçe olarak gösteriliyor. Cep telefonuyla araç güvenli bir yere çekildikten sonra konuşulması tavsiye ediliyor. Petrol istasyonlarında da cep telefonu kullanılmaması isteniyor.

Yazarlar