Sağlık Küme Tipi Baş Ağrısı Nedir, Neden Olur? Tek Taraflı Baş Ağrısı Nasıl Geçer, Tedavisi Nasıl Yapılır?

Küme Tipi Baş Ağrısı Nedir, Neden Olur? Tek Taraflı Baş Ağrısı Nasıl Geçer, Tedavisi Nasıl Yapılır?

18.03.2021 - 16:16 | Son Güncellenme:

Baş ağrısı, çoğu insanın günlük yaşamlarında sıklıkla yaşadığı bir rahatsızlıktır. Belirli bir süreden sonra bu ağrılar normal olarak karşılansa bile şiddeti ve de uzunluğuna göre ciddi bir hal alabilmektedir. Ağrıların şiddetine göre günlük aktivitelerde zorlanabilir ya da seyrek bir şekilde ağrılar geçebilir. Peki, Küme tipi baş ağrısı nedir, neden olur? Tek taraflı baş ağrısı nasıl geçer, tedavisi nasıl yapılır? İşte detaylar.

Küme Tipi Baş Ağrısı Nedir, Neden Olur Tek Taraflı Baş Ağrısı Nasıl Geçer, Tedavisi Nasıl Yapılır

​​​​​Baş ağrısı yaşayan kişiler bayılma, kafa karışıklığı, görme bozukluğu, yürüme bozukluğu, konuşmada bozukluk, kusma, mide bulantısı gibi belirtiler yaşıyorsa muhakkak doktora başvurmalıdır. Çünkü baş ağrılarının birden fazla türü vardır. Bunlardan bazıları migren tipi, nevraljik, küme tipi, gerilim tipi ağrılardır.

Küme Tipi Baş Ağrısı Nedir, Neden Olur?

Küme tipi baş ağrısı, oldukça şiddetli ve birkaç haftalık küme halinde gelir. Küme tipi baş ağrısı yaşayan kişiler uykudan ağrı ile uyanacak kadar şiddetli bir ağrı çekerler. Genelde göz çevresinde tek yanlı ve oyucu bir ağrı olur. Oldukça sık meydana gelen bu atakların olduğu küme döneminin ardından iyileşme dönemi gelir. Bu iyileşme dönemi aylar haftalar ve hatta yıllar sürebilmektedir.

Küme tipi baş ağrısının kesin bir nedeni yoktur. Fakat küme tipi baş ağrısının oluşumunda vücudun biyolojik saatinde meydana gelen anormalliklerin sebep olduğu bilinmektedir.

Tek Taraflı Baş Ağrısı Nasıl Geçer, Tedavisi Nasıl Yapılır?

Küme tipi baş ağrısında atakların ve ağrıların karakteristik özelliği vardır. Tanı için gerekli olan bazı bilgiler şunlardır; meydana gelen ağrının yeri, ilişkili semptomlar, ağrının şiddeti, atakların süresi ve atakların tekrarlanma sıklığıdır. Bu bilgiler nöroloji uzmanının tanı koyabilmesi için oldukça önemli bir durumdur.

Küme tipi baş ağrısının tamamen geçirilebilmesi için uygulanabilecek bir tedavi yoktur. Uygulanan tedavinin amacı ise meydana gelen ağrıların şiddetini azaltmak, atakları önlemek ve baş ağrısının süresini kısaltma şeklindedir. Küme baş ağrısı yaşayan kişilerde ağrı ani bir şekilde ve şiddetli olarak gelir. Ağrının şiddeti kısa bir zaman diliminde azalır. Bu sebeple hızlı bir etkiye sebep olan ilaçlar gerekir. Hızlı bir şekilde etki eden ilaçlar ağrılarda rahatlama sağlayabilmektedir.

Yazarlar