11.03.2021 - 17:49 | Son Güncellenme:
Kuyruk sokumu kemiği omurganın alt tarafında bulunan bir kemiktir. Leğen kemiği ile sırt kemiğini birbirine bağlar ve bu kemiklerin senkronize olarak hareket etmesini sağlar. Kuyruk sokumu kemiği ince bir kemik olması sebebi ile çok çabuk hasar görerek kayma gibi durumlar meydana gelebilmektedir. Kayma durumu kadınlarda erkeklerden daha fazla olmaktadır.
Kuyruk Sokumu Kayması Nedir, Neden Olur?
Özellikle çok ağır yüklerin kaldırılması halinde, doğum esnasında ya da bir kaza sonucu kuyruk sokumu bölgesinin darbe alması ile kuyruk sokumunda kayma meydana gelebilmektedir. Kişilerin çok fazla kilo alıp vermesi, yaş ilerlemesi, iskelet sistemindeki genetik bozukluklar ve kuyruk sokumu kemiğinin iltihaplanması durumunda da bu kemikte kayma olduğu görülmektedir.
Kuyruk sokumu kemiğinin kayması durumunda;
Kişi oturmakta sıkıntı yaşar.
Kayma sebebi ile yürümede sıkıntı yaşanabilir.
Bel ya da sırt bölgesinde şiddetli ağrılar meydana gelebilir.
Vücut hareketlerinde sınırlamalar yaşanabilmektedir.
Kuyruk Sokumundaki Kayma Nasıl Tedavi Edilir?
Kuyruk sokumu kaymasının tedavi edilebilmesi için öncelikle hastalığın tanısının konması gerekmektedir. Bu hastalığın tedavisi fiziki muayene ve görüntüleme teknikleri ile sağlanmaktadır. Uzman doktorların kuyruk sokumuna elle muayene etmesi ile hastalık anlaşılabilir. Bunun yanında bölgede gözle görünür bir problem olmasa da kuyruk sokumuna baskı yapıldığında kişiler ağrı hissediyorsa bu durumda koksigodini rahatsızlığından şüphelenilmektedir.
Kuyruk sokumu kaymasının tedavisinde hastalara ağrının şiddetine göre bir tedavi yöntemi uygulanır. Tedavi yöntemleri olarak, fizik tedavi, anestezi altında manipülasyon, cerrahi müdahale, lokal enjeksiyon gibi yöntemler uygulanabilmektedir.
En sık başvurulan tedavi yöntemi ise fizik tedavidir. Ağrının derecesine göre fizik tedavi ile pelvik tabanın desteklenmesi sağlanmaktadır. Bunun yanında kuyruk sokumu kemiğinin yan kısımlarında bulunan kasların da güçlendirilmesine yönelik tedaviler uygulanmaktadır.
Son tercih olarak cerrahi yöntemlere başvurulduğu durumlar da bulunur. Kuyruk sokumu kayması cerrahi müdahale ile düzeltilebilmektedir.