Tedavi yöntemleri laktoz duyarlılığını tedavi edemez.Günümüzde, vücutta laktoz enzimi üretimini teşvik edebilecek bir yöntembulunmamaktadır. Laktoz duyarlılığı olan kişiler, süt ürünleri tüketimimiktarını azaltarak ve kendileri için üretilmiş özel ürünleri kullanarakbelirtilerin ortaya çıkmasını engelleyebilirler.
Yaşam tarzı ve doğal ilaçlar
Süt ürünleri tüketimini azaltın
Laktoz duyarlılığı olan kişiler süt ürünleri tüketiminiazaltarak belirtilerin ortaya çıkmasını engelleyebilirler.
Birçok kişi için süt ürünleri kalsiyum gibi gerekli vitaminve besin değerlerini almanın en uygun yoludur. Süt ürünleri tüketimini kesmekyeterli miktarda kalsiyum almayacağınız anlamına gelmez. Birçok diğer gıdada dakalsiyum bulunmaktadır. Bu gıdalardan bazıları şunlardır:
- Badem
- Bokchoy (Çin lahanası)
- Brokoli
- Ekmekve meyve suyu gibi kalsiyum ile zenginleştirilmiş gıdalar
- Konservesomon balığı
- Karalahana
- Soyasütü ve pirinç sütü gibi süt ürünleri
- Portakal
- Barbunya
- Rubarb
- Ispanak
- Tofu(Bir tür peynir)
Doktorunuzdan size, süt ürünleri içermeyen kalsiyumlubesinler alma konusunda yardımcı olabilecek bir diyetisyen önermesini isteyin.
Süt ürünleri tüketiyorsanız dikkatli olun
Süt ürünlerinden tamamen uzak durmanız gerekli olmayabilir.Laktoz duyarlılığı olan birçok kişi belirtiler ortaya çıkmadan bazı sütürünlerini tüketebilirler. Beslenmenize seviyeli olarak bazı süt ürünleriekleyerek süt ürünlerine direncinizi arttırabilirsiniz.
Laktoz duyarlılığı belirtilerini en aza indirmek içinbeslenmenizde yapmanız gereken değişiklikler şunlardır:
- Süt ürünleri tüketimini azaltın. Birkerede yaklaşık olarak yarım bardak sütten fazla süt tüketmeyin. Ne kadarufak porsiyonlarda süt ürünü tüketirseniz, mide-bağırsak sorunları ile okadar az karşılaşırsınız.
- Sütü öğünlerinize ekleyin. Sütütek başına değil diğer gıdalar ile birlikte tüketin. Bu sindirim süreciniyavaşlatır ve laktoz duyarlılığı belirtileri ile karşılaşma riskiniziazaltır.
- Farklı süt ürünlerini deneyin. Tümsüt ürünleri aynı oranda laktoz içermez. Örneğin, İsveç veya Cheddar gibikatı peynirler az miktarda laktoz içerir ve genellikle belirtilere nedenolmaz. Ayrıca, yoğurt gibi süt ürünlerinde üretilmiş gıdaları datüketebilirsiniz; çünkü yoğurt üretiminde kullanılan bakteriler laktozuparçalayan doğal enzimler üretir.
- Laktoz oranı az olan veya laktoziçermeyen ürünler alın. Bu ürünleri süpermarketlerde dondurulmuş sütürünleri bölümünde bulabilirsiniz.
- Gizli laktoza dikkat edin. Süt velaktoz, gevrek, hazır çorba, salata sosu, sütü ürünleri içermeyen krema,işlenmiş et ve kabartma tozu gibi hazır gıdalarda bulunur. Malzemelistesinde süt ve laktoz olup olmadığını kontrol edin. Peynir altı tozu, sütyan ürünleri, yağsız kuru süt tozu ve kuru süt tozu gibi, ürününiçerisinde laktoz bulunduğunu belirten diğer kelimelere göz atın. Laktozilaçlarda da kullanılmaktadır. Laktoz duyarlılığınız varsa bunu eczacınızabildirin.
- Laktoz enzimi tabletleri veyadamlaları kullanın. Laktoz enzimi içeren reçetesiz tabletler veyadamlalar süt ürünlerini sindirmenize yardımcı olabilir. Tabletleri yemekyemeden veya atıştırmadan önce alabilirsiniz. Damlaları ise sütünüzeekleyebilirsiniz. Buna karşın bu ürünler laktoz duyarlılığı olan herkesiçin faydalı değildir.
Bebeklerde astım riskini azaltmak için hamilelikte neler yapılmalı?