Sağlık Lenf Sistemi Nedir, Ne İşe Yarar? Lenf Bezi, Dokusu Vücudun Neresinde Bulunur?

Lenf Sistemi Nedir, Ne İşe Yarar? Lenf Bezi, Dokusu Vücudun Neresinde Bulunur?

20.03.2021 - 14:17 | Son Güncellenme:

Fazla bilinmeyen ancak vücudun çok önemli bir bölümü olan lenf sistemi, bedeni toksinlerden arındıran doku ağıdır. İnsan vücudunda bulunan kanın neredeyse iki katı kadar lenf sıvısı bulunmaktadır. Bağışıklık sistemi için lenf sistemi kritik önem taşır. Lenf sistemi nedir, ne işe yarar, lenf bezi ve dokusu vücudun neresinde bulunur tüm detaylarıyla derledik.

Lenf Sistemi Nedir, Ne İşe Yarar Lenf Bezi, Dokusu Vücudun Neresinde Bulunur

 Lenf düğümleri, lenf damarları ve lenf sıvısından oluşan lenf sisteminin temel görevi lenf sıvısını tüm vücutta dolaştırmaktır. Akyuvarlara sahip lenf sıvısı bedenin her yerinde oluşan enfeksiyonla savaşır. Bu nedenle sağlıklı bir vücut için sağlıklı bir lenf sistemi gerekir.

Haberin Devamı

 Lenf Sistemi Nedir?

 Lenf düğümleri, bademcikler, kas içi nodüller ve dalak, lenfatik sistemin organlarıdır. Lenf sıvısı, sistematik enfeksiyonlarla savaşmaya yardımcı olan beyaz kan hücrelerini içeren sıvıdır. Sorumlulukları arasında yabancı cisimlerin, bakterilerin ve mikroorganizmaların doku ve hücrelerden uzaklaştırılması, ölü ve yıpranmış hücrelerin uzaklaştırılması, bazı kayıp proteinlerin dolaşıma kazandırılması, bağırsakta emilen yağ asitlerinin ve vitaminlerin dolaşıma verilmesi ve vücudun savunma sisteminin desteklenmesi yer almaktadır.

 Lenf Bezi Nedir?

 İnsan vücudunda, kan dolaşımına benzer şekilde, yağlı maddelerin taşınmasından ve vücudun savunmasından sorumlu bir başka dolaşım ağı olan lenfatik sistem vardır. Lenfatik dolaşımı sağlayan lenf damarları üzerinde, lenf düğümleri bir istasyon ve kontrol noktası gibi çalışır.

Haberin Devamı

 Lenf nedir sorusuna 1-15 mm çapında kistler olarak yanıt verilebilir. Genellikle lenfatik damarlar boyunca gruplar halinde dağılırlar ve zincir gibi görünen bir yapıda düzenlenirler.

 Lenf düğümleri, insan vücudunun bir parçası olmayan yabancı cisimleri tanıyabilir. Antijen molekülleri, bağışıklığı uyarmanın temelini oluşturur. İnsan vücudunda mikroorganizmaların varlığını gösteren antijenler ve çeşitli yabancı maddeler, lenfatik damarlar yoluyla lenf düğümlerine ulaşır ve savunma hücreleri tarafından algılanır. Daha sonra bağışıklık sistemi, bu uyarıya gerekli cevabı üretmek için savunma mekanizmasını harekete geçirir ve bu mikroorganizmayı ya da yabancı maddeyi ortadan kaldırır.

 Lenf Bezleri (Düğümleri) Nerede Bulunur?

 600’e yakın bir sayıda lenf düğümü insan vücudunda bulunur. Bu nedenle vücutta geniş bir bölgeye yayılım gösterirler

Boynun önü ve arkası

Kafanın arkası

Kulağın önü ve arkası

Koltuk altlarında

Çenenin altında

Köprücük kemiğinin üst kısmında

Diz çevresinde

Dirseklerin çevresinde

Kasıklarda

Göğüsün ortasında

Karın içinde

Lenf sağlığınız İçin Yapabilecekleriniz

Yin Yoga

Egzersiz

Kızılötesine yakın sauna

Yürümek

Lenf drenaj masajı

Hidroterapi duşları

Haberin Devamı

Bacakları duvara koymak

Sağlıklı ve düzenli beslenmek ve bol su tüketmek

Yüksek masa

Deriyi fırçalamak

Derin ve doğru nefes alma



Yazarlar