Sağlık Lupus (Kelebek) Hastalığı Nedir? Lupus Hastalığının Belirtileri Ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Lupus (Kelebek) Hastalığı Nedir? Lupus Hastalığının Belirtileri Ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

05.05.2021 - 16:24 | Son Güncellenme:

Lupus (Kelebek) hastalığı nedir? Lupus hastalığının belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir? Lupus hastalığı kimlerde görülür? Lupus hangi durumlarda ortaya çıkar? Lupus hastalığını tedavi etmenin yolları nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Lupus (Kelebek) Hastalığı Nedir Lupus Hastalığının Belirtileri Ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir

Lupus, otoimmün kökenli kronik bir hastalıktır, yani bağışıklık sisteminin bozulmasıyla açıklanır. Bu normalde vücudumuzu dış ve iç saldırılara karşı savunmaktan sorumludur.

Haberin Devamı

 

 Lupus (Kelebek) Hastalığı Nedir?

 Lupus durumunda vücudumuzun savunma hücreleri olan lenfositlerin anormal aktivitesi, vücudun tüm organlarının farklı bileşenlerine saldırıya yol açar. Lupustaki bağışıklık sisteminin aşırı aktivitesi, çeşitli otoantikorlarla da kendini gösterir.

 Muhtemelen birden çok faktöre bağlıdır kesin olarak bilinmemektedir. Nedenlerin çeşitliliği ve çok çeşitli olası hasar (sistemik hastalık) nedeniyle, hastalığın ifadesi her birey için farklı olacaktır. Sadece kütanöz olabilir (hayati bir organa daha sonra herhangi bir hasar riski olmadan) veya daha fazla yayılabilir ve birkaç organı etkileyebilir, bu da hastalık uygun şekilde tedavi edilmezse ciddi hasara yol açabilir.

 

 Lupus Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Haberin Devamı

 Belirtileri ve semptomları kişiden kişiye büyük ölçüde değişir; aniden veya kademeli olarak ortaya çıkabilir, hafif veya şiddetli, geçici veya kalıcı olabilir. Çoğu insan, belirtilerin ve semptomların geçici olarak şiddetlendiği, daha sonra iyileştiği ve hatta bir süre uzaklaştığı, epizodlarla ("alevlenme" adı verilen) hafif bir forma sahiptir. Lupusun belirti ve semptomları, etkilenen organ sistemine bağlı olarak değişir. Yorgunluk, ateş ve eklem ağrısı bunlardan bazılarıdır. 

 Lupus, tek bir nedene kadar izlenemeyen otoimmün bir hastalıktır. Kesin nedeni bilinmemektedir ve kaynağı muhtemelen daha çok çeşitli faktörlerin ve yatkınlık yaratan bir genetik arka planın (multifaktöriyel hastalık) ilişkisinden kaynaklanmaktadır. Predispozan faktörler arasında, immünojenetik faktörler en iyi bilinenlerdir. İki tek yumurta ikizinde lupus hastalığına yakalanma riski, çift yumurta ikizlerinden 4 kat daha fazladır. Lupus aslında tek bir genin (hemofilide olduğu gibi) büyük bir anormalliğiyle ilişkili değildir.

 

 Lupus Hastalığının Tedavisi Nasıl Yapılır?

 Lupus, çoğu otoimmün hastalık gibi, kadınları erkeklerden çok daha fazla etkiler. Bu kadın üstünlüğü çok net değildir ve muhtemelen birçok nedene bağlıdır, ancak hormonal farklılıklar veya genetik farklılıklarla açıklanabilir. Hastalığın bu kadın üstünlüğünün hormonal nedeni, geleneksel olarak en gelişmiş açıklamadır. Kadınlık hormonları ve özellikle östrojen genellikle lupusta görülen aşırı bağışıklığı destekler.

Haberin Devamı

 Tüm tedavi semptomları ve hastalığı yönetmeyi amaçlar, böylece etkilenen kişi mümkün olduğunca normal yaşayabilir. Semptomları tedavi etmeden ve hangi ilaçları kullanacağınıza karar vermeden önce, bir doktorla ilgili yararları ve riskleri uzun uzun tartışmalısınız. Bu semptomlar azalmadan önce alevlenmeye başladığından, ilaçları ve dozajları değiştirmek gerekebilir.

Yazarlar