Yaşam Mafya holding!

Mafya holding!

25.12.2009 - 01:00 | Son Güncellenme:

Yayımlanan bir araştırmaya göre İtalya’nın en büyük mafya örgütleri, faaliyet alanlarını başkent Roma’ya kaydırmak için güç birliğine gitti.

Mafya holding

Mafya üzerine çalışan bağımsız gözlemci grubu Libera Informazione’nin hazırladığı rapora göre, geleneksel olarak İtalya’nın güneyinde üslenen ülkenin en büyük dört mafyası Cosa Nostra, Camorra, ‘Ndrangheta ve Sacra Corona Unita’nın etkinlikleri Roma ve Roma’yı içine alan Lazio bölgesinde yoğunlaşmaya başladı.
Yeni mafya liderleri işadamları gibi hareket ederek aralarındaki farklılıkları bir kenara bırakıyor, gelirlerini artırmak için işbirliğine gidiyor ve kara parayı aklamak için yasal işlere giriyorlar. Güneyde haraç toplama ve kaçakçılık gibi suçlarla güçlenen örgütler, kuzeye çıktıkça yöntemlerini değiştiriyor ve uyuşturucu kaçakçılığı, fuhuş gibi işlerin yanı sıra eğlence sektörüne yatırım yapıyorlar. Fellini’nin Dolce Vita filmiyle ölümsüzleşen Cafe de Paris geçen aylarda Ndrangheta tarafından işletildiği gerekçesiyle polis tarafından basılmıştı.
İtalya’nın köklü futbol kulüplerinden SS Lazio da mafyanın hedefi olmuştu. Yıllık geliri 130 milyar euro olduğu tahmin edilen italyan mafyası, yatırım için nakit sıkıntısı çekmiyor.

Haberin Devamı

MAFYAPEDİCamorra: Kökeni Napoli’de 18. yüzyılda oynanan bir bahis oyunu olan morraya dayanan örgüt, geçen yıl gösterime giren aynı ismi taşıyan filmle gündeme oturmuştu.Napoli üzerinde tam bir hâkimiyeti var.
Cosa Nostra: Sicilya Palermo’da üslenen mafya oluşumu. Sicilya’daki işverenlerin yüzde 80’inin mafyaya haraç verdiği tahmin ediliyor; örgüt bu işten 10 milyar euro kazanıyor. ABD’de uzantıları olan örgüt, uyuşturucu trafiğini de yönetiyor.
‘Ndrangheta: Calabria bölgesinde. Diğer örgütler kadar bilinir olmasa da 1990’lar ve 2000’lerde çok güçlenmiş. Sicilya mafyasından ayrı çalışıyor. Yıllık 40-50 milyar euro gelire sahip.
Sacra Corona Unita: İtalya’nın güneydoğusundaki Apulia merkezli bir örgüt. 1970’lerde Camorra tarafından bölgede etkinlik artırmak için kurulmuş, ancak sonradan bağımsızlığını kazanmış. Rus ve Arnavut mafyasıyla beraber çalışıyor.

Yazarlar