Sağlık Makat (Anal) Kanseri Nedir? Makat Kanserinin Belirtileri Nelerdir?

Makat (Anal) Kanseri Nedir? Makat Kanserinin Belirtileri Nelerdir?

11.02.2021 - 17:53 | Son Güncellenme:

Günümüzde birçok kanseri çeşidi vardır. Bu kanser çeşidinden birisi de makat kanseridir. Makat kanseri anal kanseri olarak da bilinmektedir. Pek çok sebebe bağlı olarak makat kanseri ortaya çıkabilmektedir. Makat kanseri son aylarda internet üzerinden en fazla araştırılan kanserlerden bir tanesidir. Peki makat kanseri nedir? Makat kanserinin belirtileri nelerdir? İşte makat kanseri ile ilgili bilinmesi gereken bütün detaylar.

Makat (Anal) Kanseri Nedir Makat Kanserinin Belirtileri Nelerdir

Makat kanseri en az rastlanılan kanser türlerinden bir tanesidir. Makat bölgesinde yer alan hücrelerin kontrolsüz bir şekilde çoğalması ile ortaya çıkmaktadır. Pek çok sebebe bağlı olarak makat kanseri ortaya çıkabilir. 

Haberin Devamı

 Makat (Anal) Kanseri Nedir?

Makat kanseri makat yani anal bölgesinde ki hücrelerin hızlı ve kontrolsüz bir şekilde çoğalmasına denir. Genellikle makat kanserinde kanser kötü huyludur. Makat kanseri en az rastlanılan kanser türlerinden olarak bilinir. 

Makat Kanserinin Belirtileri Nelerdir?

1) Ağrı

Makat bölgesinde yer alana ağrı makat kanserinin en belirgin belirtilerinden bir tanesidir. Ağrı gün boyunca olur ve oldukça rahatsız edici olabilir. Makat bölgesinde ağrı ile birlikte acı da meydana gelmektedir. Bu ağrı gün boyunca olduğu gibi ağrı kesicilerle de geçmeyen ağrılardandır.

2) Kaşıntı

Makat kanserinin bir diğer belirtisi de makat bölgesinde olan kaşıntılardır. Özellikle bu kaşıntı yerini ağrıya da ve sızıya da bırakabilir. Makat bölgesinde yer alan kaşıntılar önem teşkil edebilir. Ayrıca dışkı anında da kaşıntılar artmaktadır.

Haberin Devamı

3) Anüs Bölgesinde Kan

Anüs bölgesinde sürekli olarak kan meydana gelebilir. Özellikle bu durum iç çamaşıra kadar taşabilir. Makat bölgesinde ki kan dışkılama esnasında da görülebilir. Bu durumda da hasta makat kanserinden mutlaka şüphelenmesi gerekir. Anal bölgesinde kanama olduğu gibi rektumdan da kanama gözlemlenmektedir.

4) Şişlik

Makat kanserinde anüs bölgesinde şişlik meydana gelir. Bu şişlik özellikle ele gelecek şekildedir. Kimi zaman basur hastalığı ile karıştırılabilir. Makat bölgesinde kitle meydana gelir ve bu kitle gün geçtikçe büyümeye başlar. Bu durumda hasta mutlaka bir doktora görünmesi gerekir.

 Makat Kanseri Tedavi Seçenekleri

 1) Kemoterapi

 Makat kanseri kötü huylu olunca ilk olarak tedavi seçenekleri arasında kemoterapi yer almaktadır. Bu tedavi seçeneği her kanser hastalığında olduğu gibi bunda da uygulanmaktadır. Hastaya damar yolundan verilen kemoterapi ilaçları ile birlikte tüm sağlam olan ve kanser olan hücreler öldürülür. Bu şekilde kanser hücrelerin yok edilmesi amaçlanır.

 2) Radyoterapi

İkincil olarak makat kanseri tedavi seçeneğidir. Işınlar ile birlikte makat bölgesinde bulunan kanserli hücrelerin ölmesi amaçlanır.

Yazarlar