Sağlık Makatta Şişlik Nedir, Neden Olur? Makattaki Şişlik Nasıl Geçer, Nasıl Tedavi Edilir?

Makatta Şişlik Nedir, Neden Olur? Makattaki Şişlik Nasıl Geçer, Nasıl Tedavi Edilir?

22.03.2021 - 17:41 | Son Güncellenme:

Makat, bağırsağın dışarı açıldığı bölümüne verilen isimdir. Diğer bir adı da anüstür. Bazı durumlarda bu bölgede şişlik meydana gelebilmektedir. Şişlik oluşumu insanların yaşamlarını olumsuz olarak etkilemektedir. Makatta şişlik nedir, neden olur? Makattaki şişlik nasıl geçer, nasıl tedavi edilir? İşte, bilinmesi gereken tüm detaylar.

Makatta Şişlik Nedir, Neden Olur Makattaki Şişlik Nasıl Geçer, Nasıl Tedavi Edilir

 Makat çevresinde rahatsızlık meydana gelmesi sıklıkla rastlanan bir durumdur. Makatta şişlik oluşumu en fazla görülen rahatsızlıklar arasında yer almaktadır. Makat bölgesinde oluşan şişlik durumu hastaları rahatsız eden bir durumdur. Burada şişlik oluşumu başka hastalıkların habercisi de olabilmektedir.

Haberin Devamı

 Makatta Şişlik Nedir, Neden Olur?

 Makat bölgesi oldukça hassas olan bir bölgedir. Buranın etrafında ciddi sıkıntılara sebep olan hastalıklar meydana gelebilmektedir. Bu bölgede olan hastalıklar hakkında konuşmak kişilerin çekindiği bir konudur. Bu sebeple de doktora başvurmakta çoğunlukla geç kalmaktadırlar.

 Makat bölgesinde kanama olması, şişlik durumu, kaşıntı, ağrılı dışkılama, iç çamaşırının kirlenmesi, kokulu akıntı gelmesi makat bölgesinde meydana gelen problemlerine başında gelmektedir. Makat çevresinde meydana gelen hastalıkların bulguları birbirine benzerlik gösterir. Bu sebeple doğru tedavi yönteminin uygulanabilmesi için doktora gidilmesi şarttır.

 Makat bölgesindeki rahatsızlıklarda bireyler genelde utanırlar. Bu sebeple başkalarının kullandığı ilaçları kullanarak hastalıklarını gerçekleştirmeye çalışmaktadırlar. Ancak bu yol kişilerin zaman kaybetmesine ve hastalığın daha çok ilerlemesine sebep olabilmektedir. Bu tarz şikayetleri olan kişilerin mutlaka bir doktora görünmesi gerekmektedir.

Haberin Devamı

 Makatta Şişlik Nasıl Geçer, Nasıl Tedavi Edilir?

 Makattaki şişlik durumunda öncelikle doktor, hastanın şikayetlerine dinler. Bazen makatta şişlik şikayetine ek olarak hastada karın ağrısı, halsizlik, yorgunluk gibi farklı şikayetler de olabilmektedir. Burada amaç hastalık seyrinin takip edilmesidir. Muayene işleminin hastanın utanmasına ve çekinmesine sebep olmayacak bir yerde yapılması oldukça önemlidir. Burada doktor parmak ile kalın bağırsağın son kısmının muayene işlemini yapmaktadır.

 Eğer doktor farklı rahatsızlıklardan da şüpheleniyorsa o zaman başka tetkiklerde isteyebilmektedir. Ayırıcı tanı yöntemi ile kalın bağırsağın son kısmının endoskopik olarak incelenmesi de gerekli olabilmektedir.

 Makatta şişlik durumunda hastalığın tedavisi için gerekli bilgilerin alınması ve hastalığa tanı konması gerekir. Teşhisin ardından ise gerekli tedavi yöntemlerine hızlı bir şekilde başlanmalıdır. Tedavinin yeterli olmadığı durumlarda hastalara cerrahi müdahale de gerekebilir.

Yazarlar