Otoritelere göre önce fizik sonra eğitim geliyor
Mankenlik... Milyonlarca genç kızın düşündeki meslek. Hepsi de ünlü, güzel, bakımlı ve dikkat çekici. Ama peki ya kültür?
Son günlerde magazin dünyasında en çok konuşulan konularından biri bu.
Güzellikleri, yakışıklılıkları, verdikleri seksi pozlarla milyonlarca insanın yüreğini hoplatan mankenlerin çoğu, yapılan genel kültür anketlerinde hep sınıfta kaldı. Gözde mankenlerin, günlük yaşamla ilgili basit sorulara bile yanıt verememeleri “Mankenlerimiz cahil mi?" sorusunu gündeme getirdi. Milliyet 2000, bu sorunun yanıtını aradı ve mankenlik ajansları sahipleri, güzellik yarışması organizatörleri ve mankenlerle konuştu:
Neşe Erberk (Avrupa eski Güzeli - Erberk Ajans Sahibi): “Ajansımıza manken kabul ederken elbette genel kültür testi yapmıyoruz. Bizce önemli olan ilk etapta fizik. Genel kültür mankenin kişiliğini, yeteneklerini geliştirmesi için şart."
Atilla Kaplakarslan (Vizyon Ajans Sahibi): “Bizim işimizde öncelik fizikte. Ajansa kabul ettikten sonra, mankeni bir iş görüşmesine gittiği zaman ne giymesi, nasıl makyaj yapması ve konuşması gerektiği konusunda yönlendiriyoruz. Ayrıca görgü ve zerafet dediğimiz davranış şekillerini onlara öğretiyoruz."
Zeki Başkeskioğlu (Zeki Triko’nun Sahibi): “Mankende kültür aranmaz. Ancak mutlaka dil bilmesi gerekir.
Deniz Akkaya
HER meslekte olduğu gibi bizim meslekte de, üniversite mezunu da var, daha alt seviyede bir okuldan mezunlar da var. Üniversite diploması olmalı ama bu yeterli değil. Özellikle gözönünde bir meslek olduğu için mankenlerin kendilerini çok iyi yetiştirmesi gerek. Benim kültürel anlamda bazı arkadaşlarımdan bir adım önde olmamın sebebi, çok tiyatro izlemem.
Ece Pirim
13 yıldır mankenlik yapan biri olarak eğitimin tamamen geri plana atıldığını ve zayıf bırakıldığını düşünüyorum. Üniversite tahsili yapan arkadaşlarımız da var. Onların başarılarından bahsedilmiyor. Ben bu işin eğitimini aldım. Ayrıca 2,5 yıldır Dışişleri Bakanlığı organizasyonları için protokol kurallarına uyabilecek kızlar arasından seçilen manken grubunda görev alıyorum.
Esin Moralıoğlu
DURMADAN mankenlere kendileriyle ilgili olsun ya da olmasın bir takım konularda sorular soruyorlar. Artık sıkıldım. Benim gerçekten manken olarak gördüğüm arkadaşlarımın hepsi üniversite mezunu ya da üniversite öğrencisi. Aralarında iki, üç dil konuşanlar bile var. Ben bu yüzden mankenlerin cahil oldukları yolunda yapılan yorumları hiç üstüme alınmıyorum.
Tuğba Özay
BEN sadece mankenlerin değil, sanat camiasının
yüzde 90’ının beyninin boş olduğunu düşünüyorum. Çünkü zamanlarının büyük kısmını gece yaşamı, flört etmek, gezmek, tozmak için harcıyorlar. Bu zamanı tiyatroya, sinemaya giderek, kitap okuyarak geçiren insan sayısı o kadar az ki. Kültürlü olmak demek, üniversite mezunu olmak demek de değil.
Gizem Özdilli
BEN yüksekokul mezunu değilim. Ama ülke sorunlarından haberdarım. Eğitime vakit ayırmak zor.
Arzu Yanardağ
ÜLKEMİZDE mankenlerin güzelliklerine harcadıkları zamanı beyinlerinin gelişimi için harcamadıklarını ve bu yüzden de çoğunun cahil kaldıklarını düşünüyorum
Eğitim durumları
AYSUN Kayacı: A. Ö. 2. sınıf, İngilizce. Burak Hakkı: İ. Ü. Ekonometri mezunu, İngilizce.Demet Şener: Nişantaşı K. L., İngilizce.Deniz Akkaya: İ. Ü. Amerikan Edebiyatı, İngilizce ve Almanca.Duygu Ulaş: İ. Ü. İşletme Fakültesi, İng.Ebru Şallı: Nişantaşı Kız Lisesi, İngilizceSelin Toktay: M. S. Devlet Konservatuvarı’nın lise bölümününden mezun. İngilizce.Şebnem Dinçgör: Tarhan Koleji mezunu, İngilizce.Pınar Tezcan: Beşiktaş Kız Lisesi, İng.Yeşim Palandüz: Erenköy Kız Lisesi, İngilizce.