Çocukla Tatil Planı

Çocuklarla tatile giderken, daha uçağa binmeden bir anlaşma yapıyoruz: “Tatil eğlenmek içindir. Birbirimizin isteklerine saygı duyacağız ve birbirimizi ne olursa olsun kırmayacağız. Kimse kimseyi üzmeyecek. Herkes paylaşımcı, anlayışlı ve sabırlı olacak.” Bu bizim eşimle altın kuralımız ve elimizden geldiğince her seyahat uygularız.

Çocuklu olunca somut yükler artıyor. Valizi, bebek arabası, bezi-ıslak mendili, ilacı ve tüm ebeveynlerin tahmin edebileceği bir sürü ıvır zıvır. Ama şuna karar vermek gerekiyor; onlarla keyifli vakit geçirmek mi- kafa dinleyip, evliliği beslemek mi? Eğer ki; sakinliği tercih ediyorsanız, o zaman bebekli-çocuklu tatil sizin isteğinizi karşılamayacak. Ama “Çocuklarımla olmak istiyorum.” diyorsanız, buyurun taktiklere...

Haberin Devamı

Çocuklar küçüklerse, zaten tatili gün ve yapılanlar olarak hatırlamayacaklar. Geriye fotoğraflar, ebeveynlere anılar ve hepinize sevgi dolu hissiyatlar kalacak ki; bu bizim için çok kıymetli olduğundan tatillerimizi çocuklarla organize ediyoruz.

Peki tatilden minimum hasarla dönebilmenin yolları nelerdir?

1- Günün programı: Her günün yarısını onların keyif alacağı aktivitelere ayırmanız adaletli olacaktır. Şehri gezmek mi istiyorsunuz, sabah hazır onlar dinçken, eğlenmeye açken, onların seveceği yerlere gidin. Müze, deniz, havuz, renkli sokaklar vs. Şehirde onlarla sohbet edebileceğiniz, onların da ilgisini çekebilecek mekanları birlikte (çocuklarla) seçerseniz, onlar da kendilerini değerli hisseder ve yaptıkları etkinlikten keyif alırlar. (İlk başta onların enerjilerini tükettirin, günün gerisi size kalsın.)

2- Oyuncak ve kitaplar: Yemek yerken, kahve molasında, arabada veya bebek arabasında ilgilenebilecekleri, uzun süre onları oyalayabilecek oyuncak ve kitaplar yanınızda mutlaka olsun. Böylelikle molalarda hem sıkılmazlar, hem de size dinlenme fırsatı kalır.

3- Tablet: Bazen tabletlere başvurabilirsiniz. Şehir değiştirirken; uzun bir yolculukta veya artık sizin onlarla ilgilenmeye gerçekten gücünüz kalmadığında, kısıtlı ulaşımla (önceden indirilmiş filmler gibi), zamanlama sınırıyla kendinize zaman, onlara da bir çizgi film hediye edebilirsiniz. Böylelikle kahvenizi yudumlarken, şehrin dokusuna dalabilme imkanınız olur.

Haberin Devamı

4- Beslenme: Genellikle ebeveynlerin en büyük problemlerinden biri de yemek oluyor. Kaç günlük bir tatil olduğu önemli tabii ama bir kaç gün eksik beslenmekten zarar gelmez. Güzel bir kahvaltı sonrası gün içinde hızlı ve onların sevdiği besinlerle (pizza, burger, makarna gibi) zaman kazanabilir, gereksiz aile tartışmalarına girmemiş, canınızı sıkmamış olursunuz. Yurtiçi zaten çok kolay, alıştığınız tatlar ama yurtdışında da bir marketten alınan çeşitli meyveler, kuruyemişler gün içinde onlara eğlenceli atıştırmalıklar olacaktır. Eve döndüğünüzde dilediğiniz sebze-et-sağlıklı düşündüğünüz ne var ise önüne yığarsınız, açığı kapatırsınız.

5- Güzel anılar için: En önemlisi didişmesiz, kavga-gürültüsüz, stressiz anılar-hisler-duygular biriktirmek. Bunun için de ebeveynleri olarak sizin rahat olmanız, sıcak günlerde, yorgunluğu atıp, can sıkıntılarına şifa olacak bir dondurma partisi vermek güzel olabilir mesela. Veya nasıl ki siz, farklı bir şey gördüğünüzde almak istiyorsunuz, ara ara onaların da bu haklarının olduğunu bilmek ve değişik oyuncaklarla tatile daha keyifli devam edebilmelerini sağlamak bir seçenek olabilir. İlgi alanlarına göre gün gün programları bölerek, hem onların-hem sizin eğlenmenize olanak sağlamak iyi bir tercih olacaktır. Gün içinde gördüğünüz çimlik alanda veya çocuk parklarında molalar vermek, günün devamı için daha doğru bir soluk alma yöntemi olabilir. Çocukla tatil yaptığınızı unutmadan, hızlı hareket etmeye çalışmak yerine, daha yavaş ve sakin kalmak, her yeri görmeye çalışmak yerine, görebildiğinizle mutlu olmayı başarmak ailecek güzel bir tatil için doğru bir düşünce şekli olabilir.

Haberin Devamı

6- Olumsuzluklara dikkat! Siz yorulduğunuzda, onlar sizden çok yorulmuş olacak. Sizin tahammülünüz azaldığında, onlar daha çok sıkılmış ve arızaya bağlama potansiyelleri daha yüksek olacak. Siz acıkabilirsiniz, onlar tok hissedebilir. Siz üşüyebilirsiniz, onlar üşümediğini düşünebilir. Siz gezmeye devam etmek isterken, onlar mola vermeyi tercih edebilir. Tüm sinirlendiğiniz, gerildiğiniz, yorulduğunuz, “artık yeter ama” diye düşündüğünüz anlarda, lütfen hatırlayın; oraya güzel duygular biriktirmek için, o anı birlikte paylaşabilmek için gittiniz. Belki sizinle tatile gelmek isteyip, istemediklerini sormadınız bile. Ne kadar çocuk olsalar da bireyler. Kendi duygu, düşünce, duyu ve hisleri var. Arkadaşınızla tatile gitmişsiniz gibi fikirlerine, isteklerine saygı duyun ve sanki arkadaşınızla konuşuyormuşsunuz gibi bir üslupla konuşun. Bazen ebeveyn olmak, ‘sınırları aşabiliriz’ düşüncesini getiriyor olsa bile, onların da sevginin yanında, saygıya ihtiyaçları ve hakları olduğunu unutmamamız gerekiyor.

Keyifli tatiller. Yaz geldi; çıkın çıkın gezin.

https://www.facebook.com/bebekolduannedogdu/

https://www.instagram.com/melissonkaya/