Sağlık Meme Biyopsisi Nedir, Nasıl Yapılır? Meme Biyopsisi Hangi Durumlarda Yapılır?

Meme Biyopsisi Nedir, Nasıl Yapılır? Meme Biyopsisi Hangi Durumlarda Yapılır?

19.04.2021 - 17:38 | Son Güncellenme:

Memelerde bazı sağlık sorunları yaşanabiliyor. Bu durumlarda memenin kontrol edilmesi için bazı yöntemlere başvuruluyor. Meme biyopsisi bu işlemlerden birisidir. Fakat neden yapıldığı veya kimlere yapıldığı merak edilen bir konu haline geliyor. Meme biyopsisi nedir, nasıl yapılır? Meme biyopsisi hangi durumlarda yapılır? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Meme Biyopsisi Nedir, Nasıl Yapılır Meme Biyopsisi Hangi Durumlarda Yapılır

 Meme biyopsisi, meme hastalıklarında tanı koyulabilmesi için yapılan bir işlemdir.

Haberin Devamı

 Meme Biyopsisi Nedir? Nasıl Yapılır?

 Meme hastalıklarını tespit edebilmek için bazı yollar bulunuyor. İğne biyopsisi kullanılarak memelerde bulunan bir hastalık olup olmadığı anlaşılabiliyor. İğne biyopsi işlemleri uygulanırken hastalara genellikle lokal anestezi uygulanıyor. Hastalar biyopsi işlemlerinden sonra hemen evine dönebiliyor. İğne biyopsi işlemi bazı kişiler tarafından yanlış bilinebiliyor. Tümör yayılması veya komşu dokuların zarar görmesi mümkün değildir. İğne biyopsileri yapılırken hastalara verilen anestezi hastanın acı çekmemesine yardımcı oluyor. Memede şüpheli bir durum gözlemlendiğinde tanı koyulabilmesi için iğne biyopsi işlemleri uygulanıyor.

 Biyopsi işlemleri haricinde o bölge ameliyatla da çıkarılabiliyor. Memelerdeki hastalıklar bazen el muayenesiyle tespit edilebiliyor. Fakat bunun mümkün olmadığı durumlarda iğne biyopsi işlemleri gerçekleştiriliyor. Görüntüleme yöntemleri kullanarak daha hızlı bir tanı yöntemi uygulanıyor. Uygulanan bu inceleme yöntemleri yaklaşık olarak 20 ile 30 dakika arasında tamamlanıyor. Uygulanan yöntemlerin sonucunda ortaya çıkan durumlar değerlendiriliyor.

Haberin Devamı

 Meme Biyopsisi Hangi Durumlarda Yapılır?

 Biyopsi işlemleri yapılmadan önce bölgenin anestezi ile uyuşturulması çok önemlidir. Hastanın bu durumlarda acı çekmemesi sağlanmalıdır. Biyopsi yapıldıktan sonra doktorlar tarafından sonuçlar incelenir ve herhangi bir hastalık olup olmadığı kontrol edilir. Meme kanseri teşhisi koyulduğunda hastaların acil bir şekilde ameliyat olması gerekir. Fakat yapılan incelemelerin büyük bir kısmında meme kanserine rastlanılmıyor. İğne biyopsisi sonrasında memede görülen hastalığın iyi huylu olma olasılığı yüksektir. Böyle bir durum olduğunda herhangi bir tedavi yöntemi uygulanmıyor.

 Hastaların gereksiz anestezi almasına veya ameliyat olmasına gerek duyulmuyor. İğne biyopsileri birçok yöntemle uygulanabiliyor. Ultrasonografi kullanılarak iğne biyopsi işlemleri uygulanabiliyor. Bu ultrason yöntemi radyasyon içermediği için tercih ediliyor. Hastaların bu durumdan etkilenmemesi için bu yöntemler daha fazla tercih ediliyor.

Yazarlar