Sağlık Meningokok Menenjit Nedir, Neden Olur? Meningokok Hastalığının Belirtileri Nelerdir, Tedavisi Nasıl Yapılır?

Meningokok Menenjit Nedir, Neden Olur? Meningokok Hastalığının Belirtileri Nelerdir, Tedavisi Nasıl Yapılır?

11.03.2021 - 17:40 | Son Güncellenme:

İnsan sağlığını tehdit eden ve mutlaka tedavi edilmesi gereken pek hastalık bulunmaktadır. Bunlardan birisi de meningokok adı verilen menenjit hastalığıdır. En çok bebekleri ve çocukları tehdit eden bu hastalığın belirtileri son zamanlarda en çok araştırılan konular arasında yer almaktadır. Peki meningokok menenjit nedir, neden olur? Meningokok hastalığının belirtileri nelerdir, tedavisi nasıl yapılır? Sizlere menenjit hastalığının belirtileri ve tedavi yöntemleri hakkında bilgileri detaylıca derledik.

Meningokok Menenjit Nedir, Neden Olur Meningokok Hastalığının Belirtileri Nelerdir, Tedavisi Nasıl Yapılır

 Hayatı tehdit edecek önemli hastalıklardan birisi de menenjit hastalığıdır. Belirli semptomları bulunan menenjit hastalığı tıp dilinde meningokok olarak bilinmektedir.

Haberin Devamı

 Meningokok Menenjit Nedir?

 İnsan vücudunda beyin ve omuriliği saran meninks adı verilen bir zar yer almaktadır. Bu zarın iltihaplanması hastalığına menenjit adı verilmektedir. Hastalığın en belirgin bulguları ateş, baş ağrısı ve ense ağrılarıdır. Bu hastalığa parazitler, virüsler ve parazitler oluşturabilmektedir.

 Bazı menenjit hastalıkları kendiliğinden iyileşebilecek kadar hafif görülebilmektedir. Fakat bazı menenjit hastalıkları hayatı ciddi derecede tehdit ettiği için dikkat edilmesi gerekir. En sık bebeklerde ve çocuklarda görülen menenjit meningokok hastalığı genç erişkinlerde de sıklıkla görülebilmektedir.

 Meningokok Menenjit Neden Olur?

 Menenjit hastalığına neden olan en büyük etken virüslerdir. Ayrıca parazit ve bakteriler de b hastalığa neden olmaktadır. menenjit hastalığının belli başlı nedenleri şunlar olabilir:

Haberin Devamı

 - Pnömokoklar küçük yaştaki çocuklarda ve yetişkinlerde en sık görülen etkendir. Orta kulak enfeksiyonu, sinüzit ve zatürreye de neden olabilmektedir.

 - Diğer bir etken ise meningokoklardır. Bu durum hem yetişkinlerde hem de çocuklarda menenjite neden olur. Üst solunum yolu enfeksiyonu yapan bu etken bakterilerin dolaşım yolu ile beyne ulaşması sonucu oluşur.

 - Pastorize edilmemiş peynirler, sosisler ve başka besinler ile bulaşabilen listeria menenjite neden olabilmektedir. Özellikle bağışıklık sistemi düşük ve hamile bayanlarda enfeksiyona sebep olmaktadır.

 Meningokok Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

 Menenjit hastalığının belirtileri şunlardır:

 - Baş ağrısı ve yüksek ateş

 - Kusma

 - Uykuya fazla eğilim

 - Ense sertliği

 - Havale geçirme

 - Konsantre zorluğu

 - Bebeklerde bıngıldakta kabarıklık

 - Bebeklerde sürekli ağlama ve yüksek ateş

 - Hareketlerde yavaşlama

 Meningokok Hastalığının Tedavisi Nasıl Yapılır?

 Tedavi omurilikten sıvı alımı ile başlanır. Bu sıvı ince bir iğne ile bel bölgesindeki omurlardan alınır. Alınan sıvı incelenir ve tanısı konulur. Tomografi ile beyinde hasar olup olmadığına bakılarak antibiyotik tedavi uygulamasına başlanır.

Yazarlar