Feminist izler taşıyan bir aksiyon filmi: Kod 355

Kusursuz prodüksiyonu, güçlü oyuncu kadrosu ve kadın ajanlar üzerinde şekillenen olay örgüsüyle 2022 ABD yapımı Kod 355 (The 355), uzun zaman sonra izlediğim bana göre sezonun en iddialı aksiyon filmlerinden biri.

Aksiyon türünün bütün özelliklerini taşıyan ve izleyici beklentilerini karşılayan filmin yönetmen koltuğunda Simon Kinberg, senaryoda ise Theresa Rebeck bulunuyor. Filmin oyuncu kadrosunda da oldukça iyi isimler bulunuyor. Penelope Cruz,Jessica Chastain, Lupita Nyong’o, Fan Bingbing ve Diana Kruger, kusursuz oyunculuklarıyla aksiyon film türünün hakkını veriyorlar. Ancak prodüksiyon ve oyuncu kadrosuna rağmen hikayede zayıflıkların olduğunu söylemeden geçemeyeceğim. Senaryoda dramatik yapı oluşturulurken sanki acele edilmiş. Olay örgüsündeki eksiklikler izlerken sorgulatıyor.Klasik ajan filmlerindeki hikaye burada da karşımıza çıkıyor. Yapılanmayla arası bozulan ve bir zaman sonra kendi başına hareket etmeyi tercih eden asi ajanları bu filmde de görmek mümkün. Film adını 18. yy Amerika’sında bağımsızlık için mücadele edenlerin mevcut İngiliz yönetimine isyan ettikleri dönemdeki 355 kodlu bir kadın ajandan alıyor.

Haberin Devamı

Filmin karakterlerinden bahsedecek olursam; CIA Ajanı Mason ‘Mace’ Brown (Jessica Chastain) ile Alman istihbaratına hizmet eden Marie Schmidt (Diane Kruger), cesur, risk almaktan korkmayan ve işlerine sadakatle bağlı iki karakter. Siber suçlar uzmanı Khadijah Adiyeme (Lupita Nyong’o) ise sevdiği insanla güvenli ve stabil bir hayat yaşamak isteyen ve artık bu işlerden elini ayağını çekmekten yana olan bir ajan. Ancak bir şekilde ekibe dahil olmak zorunda kalıyor. Filmin bir diğer ana karakteri ise Graciela Rivera (Penelope Cruz), ajanlıkla ilgili olmayan sadece kontrolden çıkan diğer bir ajan Luis Rojas’ı (Edgar Ramirez) kendine getirmek için görevlendirilen bir psikolog. Filmde beş kadın oyuncunun olduğu bir aksiyon var. Böyle bir hikayede aslında feminist yan hikayeler görebilirdik. Bu beklenti biraz hayal kırıklığı yaşatıyor. Burada bir siber suçlar entrikası var ve bunun yanı sıra öykü anlamında aslında yorumlanacak çok da malzeme yok. İşte bu yüzden yazımın başında iyi bir aksiyon filmi olduğunu ancak öykünün zayıf kaldığını söyledim.

Haberin Devamı

Filmin hikayesindeki unsurlar örgüyü gerçekçi kılmıyor. Evet, biz filmlerde düşsel bir dünyaya yolculuk ederiz. Sinema bizi inanç rejimine sokar. Gerçek olmadığını bile bile bu rejimin içine girmeyi reddetmeyiz. Ancak bu filmde böyle bir durum yok. Gerçekçilikten uzak, sahici karakter motivasyonlarının olmadığı bir hikayeyle karşı karşıya kalıyoruz. Seyirciler, aksiyon filmlerinde gerilime önem verir evet ancak hikaye örgüsünün de gerçekçi olmasını beklerler ki inan rejimiyle o düşsel dünyaya giriş yapabilsinler. Kod 355’te, aksiyonun başladığı andan itibaren karakter odaklanmalarının inandırıcı olduğunu söylemek zor. Başta ana karakterler olmak üzere tüm karakterler olayların akışından savrulup gidiyorlar. Dolayısıyla içsel çatışmalardan ya da duygusal devinimlerden bahsetmek çok da mümkün değil. Sadece iyi ve kötünün birbirinden ayrıldığı bir hikaye izliyoruz.

Haberin Devamı

Filmin iyi yanlarından bahsedersem eğer; ilk olarak unutulmaz sahneler diyemeyeceğim ancak aksiyon filminin heyecanına kapılmak isteyenleri tatmin edecek sahnelerin olduğunu söyleyebilirim. Özellikle Mace’in kırmızı, çiçek desenli elbisesiyle Marie’yi metroya kadar kovaladığı sahne oldukça başarılı. Paris’teki takip sahnesi, Fas’taki çarşı kovalamacaları seyircide gerilimi yüksek tutan sahneler. Şangay’daki çatışma sahneleri ise Hong Kong sinemasına atıfta bulunuyor. Bunların yanı sıra filmin müziklerinden bahsetmeden geçemeyeceğim; Junkie XL, müzikleriyle filmi adeta beslemiş.

Teknik açıdan baktığımızda ise bir aksiyon filminin bütün unsurlarının prodüksiyona yansıdığını görüyoruz. Sinematografik açıdan çerçevelerin oluşturulması, mizansenin kurulması; dekor, kostüm, ses, oyuncular ve kurgu oldukça başarılı. Hikaye de biraz güçlü olsaydı tam anlamıyla başarılı bir aksiyon filmi olduğunu söylemek kaçınılmaz olacaktı.

Filmi çevrimiçi olarak izleyebilirsiniz.

5/10

Sevgiler,