Sinema dünyasının en prestijli ödülleri olan Akademi Ödülleri, bilinen adıyla Oscar Ödülleri bu yıl 92. kez sahiplerini bulacak.

Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi tarafından ilk kez 1929 yılında Los Angeles’ta düzenlenen Oscar Ödülleri, bu sene 9 Şubat’ta düzenlenecek.

Bu yıl da geçen yıl olduğu gibi sunucusuz gerçekleştirileceği duyurulan ödül töreni, yine ilgi odağı olacağa benziyor. Geçen sene 30 yıllık geleneği bozarak Oscar Ödül Töreni’ni sunucusuz gerçekleştiren Akademi, bu yıl da aynı kararı verdi.

Haberin Devamı

Oscar 2020’nin kategori adayları da açıklanmışken, biraz filmlere değinelim. Bu yazımda sizlerle favorim olan 5 filmi paylaşacağım.

Daha önceki yazımda da bahsettiğim üzere benim favori filmim tabii ki ‘Joker’. Batman’in ezeli rakibi Joker’in nasıl ‘Joker’ olduğunu izlediğimiz film, listede birden fazla kategoride Oscar’a aday; En iyi erkek oyuncu, en iyi film, en iyi yönetmen, en iyi sinematografi, en iyi kurgu, en iyi kostüm tasarımı, en iyi ses miksajı, en iyi ses kurgusu, en iyi film müziği, en iyi, en iyi, en iyi…

Daha önce Joker filmini kaleme aldığım yazımda filme hayranlığımı dile getirmiş ve ödülün hiç beklemeden filmin başrol oyuncusu Joaquin Phoenix’e ve tabii ki filmin yönetmeni Todd Phillips’e gönderilebileceğini yazmıştım. Kusursuz sinematografisi, seyirciyi kendi iç dünyasına döndüren, kendini sorgulamasını sağlayan ve beklenmedik olaylar, merak öğesi gibi unsurların filmin olay örgüsüne doğru bir şekilde yerleştirilerek, seyircinin algısının film boyunca diri tutulduğu senaryosuyla takdire şayan bir film.

Oscar 2020’nin diğer aday filmi, ‘The Irishman’. Yönetmenliğini Martin Scorsese yaptığı, Robert De Niro, Al Pacino ve Joe Pesci’nin başrolleri paylaştığı film, bir başyapıt olarak değerlendirilme niteliğinde… Film Oscar ödüllerinde birden fazla kategoride aday; en iyi film, en iyi yönetmen, en iyi yardımcı erkek oyuncu, en iyi kurgu, en iyi sinematografi, en iyi kostüm tasarımı ve en iyi görsel efekt… Biyografik suç türünde olan filmde II. Dünya Savaşı’nın emektar askerlerinden Frank Sheeran’ın yıllarca çalıştığı suç örgütü Bufalino ve Sheeran’ın uğruna tetikçilik yaptığı ünlü isimler anlatılıyor. Tabir-i caizse babaların buluştuğu The Irishman, 2019’a damgasını vurduğu gibi Oscar 2020’de de bayağı ses getireceğe benziyor.

Haberin Devamı

Diğer bir aday film ise, Noah Baumbach’ın son filmi Marriage Story. Scarlett Johansson ve Adam Driver’ın kusursuz oyunculuk performansını izlediğimiz film, Oscar 2020’de en iyi erkek oyuncu, en iyi kadın oyuncu, en iyi yardımcı kadın oyuncu, en iyi film ve en iyi film müziği kategorilerinde aday. Evli bir çiftin New York’tan Los Angeles’a kadar uzanan boşanma hikayesini konu alan filmin farklı kategorilerde ödül alması olası ancak Laura Dern’in en iyi yardımcı kadın oyuncu dalında ödül alması şaşırtıcı olmaz.

Oscar 2020’de aday olan diğer favori filmim ise, bir dönem filmi olan Once Upon A Time in Hollywood. Quentin Tarantino’nun hayranlık uyandıran yönetmenliğini, Brad Pitt ve Leonardo DiCaprio’nun oyunculuğuyla izlediğinizi düşünün… İşte bu film öyle bir film… 1969 yazında Los Angeles'ta geçen filmde, popüler bir dizide oynamış bir erkek TV aktörünün film sektörüne girmeye çalışması anlatılıyor. Aktörün yakın arkadaşı, aynı zamanda da dublörü de aynı şeyi amaçlıyor. Film olay örgüsü içerisinde Sharon Tate'in ve dört arkadaşının Charles Manson'un müritleri tarafından korkunç bir cinayete kurban gitmeleriyle ilerliyor. Once Upon A Time in Hollywood, Oscar 2020’de; en iyi erkek oyuncu, en iyi yardımcı erkek oyuncu, en iyi film, en iyi yönetmen, en iyi ses miksajı, en iyi sinematografi, en iyi kostüm tasarımı ve en iyi ses kurgusu kategorilerinde ödüle aday.

Haberin Devamı

Ford V Ferrari filmi de Oscar 2020'de bir diğer favori filmim. James Mangold yönetmenliğinde, başrolde Matt Damon, Christian Bale, Caitriona Balfe izlediğimiz filmde, 1966 yılında düzenlenen Le Mans 24 Saat Yarışı’nın gerçek hikayesi konu alınıyor. Otomotiv vizyoneri Carroll Shelby (Matt Damon) ve İngiliz şoförü Ken Miles’ın (Christian Bale) başını çektiği ekibin, uzun yıllardır pistlere egemen olan Ferrari’yi Fransa’da düzenlenen 1966 Le Mans Dünya Şampiyonası’nda alt etmek üzere harekete geçmelerini anlatıyor. Film, Oscar 2020’de en iyi film, en iyi kurgu, en iyi ses miksajı ve en iyi ses kurgusu dalında aday; Matt Damon’ın ise en iyi erkek oyuncu dalında aday gösterilmemesi şaşırttı.

Oscar 2020 bakalım nasıl sonuçlanacak, bekleyip görelim.

Sevgiler,