Editörün Seçtikleri Mevsim sebzeleri

Mevsim sebzeleri

05.10.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Mevsim sebzeleri

Mevsim sebzeleri


       Artık manav tezgâhları da mevsim sebzeleriyle buluşmaya başladı. Kış deyince akla hiç kuşkusuz ilk olarak gelen sebze ıspanak. Ispanağı pırasa, kereviz, karnabahar, lahana, pazı gibi sebzeler takip ediyor. Sonraki günlerde daha ayrıntılı bilgi vereceğimiz bu sebzelerden birkaçının mutfağımızdaki yerlerini ve önemlerini kısaca bir hatırlayalım.
       Ispanağı demir deposu olarak tanıdık ama, artık biliyoruz ki bu sebzede demirden daha çok kalsiyum, potasyum, fosfor gibi mineraller ve C, B1, B2 vitaminler bulunuyor. Mide rahatsızlıkları olanlara salık verilen bu sebzenin soğanlı kavurması, yoğurtla veya yumurta kırılarak yapılan yemekleri olduğu gibi, böreklerde harç malzemesi olarak çok iyi bir seçim. Ayrıca ıspanaklı, kaşarpeynirli krep de hem kahvaltılarda, hem de davet sofralarında rahatlıkla yer alabilecek özellikte. Aslında ıspanakla, biraz yaratıcılık yardımıyla daha farklı lezzetler de yapılabilir. Ispanak köftesi ve ıspanak çorbası bunlardan sadece ikisi.
       Hücrelerin ömrünü uzatan, ülsere iyi gelen, sinirleri yatıştıran karnabahar da kışın bolca tüketebileceğimiz sebzelerden biri. Pişerken bıraktığı koku nedeniyle titiz hanımların ve çocukların itibar etmediği bu sebzeyle, güzel salatalar ve yemekler pişirilebilir. Yoğurtlu veya vinegret soslu, sarmısak - maydanoz soslu karnabahar kızartması, karnabahar mücveri, karnabahar musakka kışın sofralarımızda yer alacak birkaç karnabahar yemeğinden birkaçı.
       Akdeniz mutfağının en çok tüketilen sebzelerinden biri kereviz. Özellikle İtalyan ve Fransız mutfaklarında kereviz sapı pek çok yemek, salata ve garnitürün vazgeçilmez malzemelerinden biri. Bizim mutfağımızda ise topak kısmını kullanmak yaygın. Yorgunluğa, strese ve iştahsızlığa karşı birebir sayılan kerevizin çiğden yapılmış salatası ve garnitürlü zeytinyağlısı da iddialı yemekler arasında.

       GÜNÜN YEMEĞİ
       Yufkalı köfte
       4 kişilik / Hazırlama süresi: 30’

       Malzemeler:
       200 gr tavuk, 150 gr dana eti, 100 gr kuzu eti, 2 yufka, 1 yumurta, 2 soğan, 100 gr antepfıstığı, 4 dilim ekmek, 1/2 demet maydanoz, tuz, karabiber, kimyon

       Hazırlanışı:
       Yufka ve antepfıstığı hariç bütün malzemeyi karıştırın ve bir kez kıyma makinesinde çekin. Kıyılmış antepfıstığını ekleyerek yoğurun. Bu harcı rulo haline getirin ve yufkayla sarın. Buzdolabında biraz dinlendirin. İki parmak eninde dilimleyerek şişlere geçirin ve ızgarada pişirin.

       GÜNÜN MÖNÜSÜ
      

  • Zeytinyağlı barbunya
  • Yufkalı köfte
  • Patates kızartması
  • Yoğurt

  • Yazarlar